Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО смята, че е рано държавите да се отказват от ваксината на AstraZeneca


Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус
Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус

Световната здравна организация (СЗО) смята, че е рано държавите по света да се отказват от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Членове на ръководството на СЗО казаха, препаратът е показал ефективност в предотвратяването на тежки случаи на коронавирусна инфекция, въпреки несигурността дали той предпазва от южноафриканския вариант на вируса, съобщи Ройтерс.

Съвещанието на СЗО се проведе след като бяха публикувани резултатите от проучване, което показа, че ваксината осигурява „минимална защита“ срещу леки и умерени случаи на COVID-19, предизвикани от новия южноафрикански вариант. В проучването са участвали 2000 души. То е направено от университет в Република Южна Африка и все още не е разглеждано от международната научна общност.

Публикуването на проучването стана повод Южна Африка временно да спре ваксинирането с препарата на AstraZeneca. Около 90% от случаите на COVID-19 в държавата са причинени от южноафриканския вариант на вируса, за който учените смятат, че е по-заразен. Той е разпространен в редица държави в Африка. Открити са единични случаи в европейски държави.

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус каза, че резултатите от проучването в Южна Африка са „очевидно притеснителни“, но допълни, че те идват с определени условности. Сред тях е малкият брой на участниците в проучването, както и сравнително ниската им средна възраст (31 години). Според СЗО това е недостатъчно да се определи ефективността на ваксината за предотвратяване на южноафриканския вариант на коронавируса.

„Важно е да се определи дали ваксината е ефективна за предотвратяване на по-тежко протичане на заболяването“, каза Гебрейесус в изявление.

„Изглежда все по-ясно, че производителите ще трябва да се приспособят към еволюцията на вируса, като вземат предвид най-новите варианти за бъдещите ваксини“, допълни той, цитиран от Би Би Си. „Знаем, че вирусите мутират, и знаем, че трябва да сме готови да адаптираме ваксините, за да останат ефективни“, каза той.

„Когато разгледаме данните за ваксината на AstraZeneca от редица проучвания, става ясно, че тя е ефикасна срещу тежки случаи, хоспитализации и смъртни случаи“, каза Катрин О‘Брайън, директор на имунизационната програма на СЗО, цитирана от Уол Стрийт Джърнтъл.

Освен притеснения около ефективността на ваксината на AstraZeneca срещу южноафриканския вариант, има несигурност относно ефективността ѝ при хора над 55-годишна възраст. Причината е, че в клиничните тестове са участвали предимно по-млади хора.

Великобритания използва ваксината и при хора над 55 години, но някои държави в Европейския съюз като Белгия, Германия и Италия препоръчаха възрастните хора да бъдат ваксинирани с други ваксини.

Българските здравни власти обявиха, че ваксина може да бъде използвана за всички граждани на и над 18-годишна възраст.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG