Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган обяви, че Турция ще изстреля ракета до Луната


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната си поставя за цел да изстреля ракета до Луната като част от своята космическа програма през 2023 г.

"В края на 2023 г. ще бъде осъществено първото кацане на Луната от наша собствена и автентична хибридна ракета, която ще бъде изстреляна с помощта на международно сътрудничество", каза Ердоган по време на представянето на космическата програма на Турция в Анкара.

Президентът не даде подробности за вида на международно сътрудничество. Миналия месец Ердоган разговаря със собственика на Tesla и SpaceX Илон Мъск за възможно сътрудничество между неговите фирми и турски компании.

Ердоган обяви 10 стратегически цели пред Турция, сред които и изпращането на научна мисия в Космоса. Анкара си поставя срок от 10 години за постигането на тези 10 цели.

Миналия месец Турция изстреля сателита Turksat 5A от Съединените щати и в сътрудничество със SpaceX. Изстрелването на сателита Turksat 5B е планирано за второто тримесечие на 2021.

Междувременно космически кораб на Обединените арабски емирства успешно навлезе в орбитата на Марс в понеделник. Това е първата междупланетна мисия на арабска държава. Диспечерите в контролния център в Дубай станаха на крака и аплодираха новината, че Амал (надежда на арабски) е приключил успешно 7-месечното си пътуване и може да започне да събира информация за Марс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG