Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Позорно." Последното независимо радио в Унгария вече няма да излъчва в ефир


Директорът на „Клубрадио“ Андрас Арато
Директорът на „Клубрадио“ Андрас Арато

Последното независимо радио в Унгария спира да излъчва в ефир, след като загуби дело срещу отнемането на лиценза си, съобщи унгарската секция на Радио Свободна Европа.

Според медийния регулатор в Будапеща радиото е нарушило закона като е пропуснало срок да подаде документи за регистрация. Затова институцията отне лиценза му, а съдът отказа да му го върне.

Европейската комисия, Съветът на Европа и международни неправителствени организации критикуваха властите в Унгария заради случая.

Директорът на „Клубрадио“ Андрас Арато определи решението на съда в Будапеща като „позорно“. „Макар че беше очаквано, това съдебно решение е позорно и страхливо“, каза Арато и добави, че радиото ще спре да излъчва в ефир, но засега ще продължи да работи като онлайн медия.

„Клубрадио“ излъчва в района на унгарската столица Будапеща. Новините и публицистичните предавания на медията често са критични към управлението на премиера Виктор Орбан и правителството му.

През септември 2020 г. унгарският медиен регулатор, съставен изцяло от лоялни на Орбан членове, отказаха да продължат лиценза на радиото. Настоящото му разрешително изтича на 14 февруари и без нов то не може да продължи да излъчва в ефир.

Според регулатора радиото е нарушило закона, като два пъти е подало документи след установения срок. Подобни нарушения най-често водят до глоби, съобщава унгарската секция на Радио Свободна Европа. В случая обаче регулаторът е използвал това като основание да откаже подновяване на разрешителното на радиото.

Говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд каза, че случаят с „Клубрадио“ „само засилва притесненията“ на институцията за медийната свобода и плурализма в Унгария.

„Европейската комисия е в контакт с унгарските власти, за да бъде гарантирано, че „Клубрадио“ ще може да продължи да работи легално“, каза Виганд на пресконференция и добави, че Комисията проверява дали решението на унгарските власти е взето в съответствие с европейското право. Той каза също, че институцията „няма да се колебае да предприеме действия, ако е възможно и необходимо“.

Срещу Унгария в момента се води европейска процедура, която предвижда като крайна мярка отнемане на правото на глас на държавата при нарушения на основополагащи принципи на Европейския съюз. Сред основанията за започването на тази процедура са системни нарушения на свободата на изразяване.

„Пореден заглушен глас в Унгария. Пореден тъжен ден за медийната свобода“, каза комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович.

Базираната в Париж неправителствена организация „Репортери без граници“ нарече решението на унгарските власти „огромен удар срещу медийния плурализъм“ и призова Европейската комисия да не отлага започването на разследване на независимостта на унгарския медиен регулатор.

Унгария е на 89 място в класацията за свобода на пресата на международната неправителствена организация „Репортери без граници“.

Властите в Унгария отхвърлиха обвиненията. Говорителят на правителството Золтан Ковач каза, че ръководството на „Клубрадио“ е отговорно за загубата на лиценза си. Според него то „грубо е нарушило законите“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG