Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една спешна анкета в училище и няколко въпроса


Денят е събота. Мария получава неочакван имейл за ново съобщение от директорката на училището, в което учи дъщеря ѝ. Оказва се спешна анкета, на която трябва да отговори в срок до вторник (9.02) следобед. Питат я дали е съгласна дъщеря ѝ да бъде изследвана за COVID-19 с антигенен тест и поясняват, че целта е да се установят нагласите сред родителите по отношение на масово тестване на децата.

Само че от Мария* се изисква и да запише своите имена, както и от кой клас е детето ѝ. Тя е озадачена от тази липса на анонимност.

Мария не е единствената. През последните дни хиляди родители на ученици и деца в предучилищна възраст получиха такива съобщения. Всички те са призовани в кратък срок да се включат в проучването. Някои нямат времето, с което Мария разполага, тъй като са призовани да отговорят буквално в рамките на няколко часа.

До някои родители е изпратено и писмото, с което Министерството на образованието и науката (МОН) изисква от директорите да проведат съответното проучване. Други обаче така и не го получават.

Какво иска МОН

От министерството искат от директорите да организират анкета, с която да се установи:

  • Относителният дял на анкетираните родители спрямо общия брой ученици в съответната институция;
  • Относителният дял на родителите от общия брой анкетирани, които са изразили положително становище за теставане на децата им с бързи антигенни тестове.

Това означава, че директорите трябва да изпратят данни за това колко процента от родителите на деца, посещаващи съответното училище или детска градина, са анкетирали. Както и колко от тях са съгласни децата им да бъдат тествани.

Родителите трябва да бъдат информирани и какво представлява антигенният тест. Както и че пробата ще бъде взета от носоглътката с памучен тампон, че резултатът излиза до час и че е възможен лек дискомфорт след манипулацията.

Описано е още, че изследването е по желание и че "целта е да се намали възможността за предаване на инфекции от COVID-19 от вирусоносител или болен в училищна среда".

От институцията уточняват, че участието в проучването е доброволно от страна на родителите. А указанията как да бъде проведено то са описани "чрез ИКТ средствата за комуникация" (ИКТ - информационни и комуникационни технологии).

Какво следва

Родителите започват да получават известията за проучването по различно време. Някои са го получили в събота сутрин, други по друго време през уикенда, някои чак в понеделник. Общото е, че срокът е кратък. Най-късно до вторник (9.02) следобед трябва да са дали своето становище. Всъщност в документа, предоставен от МОН, такъв срок не е описан.

Съгласно инструкцията на МОН директорите разпращат своите анкети по "ИКТ средства за комуникация". Всеки избира самостоятелно своя вариант - през shkolo.bg, Facebook, Viber и др. В цялата организация се усеща припряност. Въпреки че МОН се интересува само от относителни дялове, т.е. проценти, някои директори решават да разширят своите анкети - искат име на родител, ученик, образователна степен, клас. Данни, които никой не изисква от тях.

Тези, които организират проучванията си във Фейсбук и Вайбър, също неволно или умишлено не са се съобразили с фактора анонимност, тъй като в тези платформи хората са вписани с имената си или с личните си мобилни телефони.

Какво се питат родителите

Мария започва дискусия в личния си профил във Фейсбук. Оказва се, че все пак тя е получила от директорката на училището почти цялата налична информация. При други родители не е така. Някои от тях дори питат дали на децата ще се взима венозна или периферна кръв, тъй като не са били уведомени какъв е начинът, по който ще бъдат взимани пробите за антигенния тест. Има и много други въпроси, които изникват.

  • Kаква би била целта на такова масово изследване?
  • Защо анкетата не е анонимна, като така или иначе изследването ще бъде извършено само след попълнена декларация за съгласие?
  • Ако огромен процент от учителите отказват да бъдат ваксинирани, как тестването на деца ще гарантира ли здравето на учители и ученици?
  • Защо се предлагат точно антигенни тестове?
  • Кой ще прави теста и как? Какво се случва, ако се открият антитела? Кой и какъв достъп има към резултатите?

Какво казват от МОН

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерство на образованието и науката, за да се опита да получи отговори поне на част от десетките въпроси, които родителите споделят в социалните мрежи.

Отговорите обаче не успяха да дадат по-различна картина от тази, описана в първоначалния документ, изпратен до директорите.

Целта е проучване на нагласите на родителите към възможността децата им да бъдат тествани с антигенни тестове за COVID-19, пишат от институцията.

Резултатите са необходими, за да се определи броят тестове при планиране на такава кампания. Но от МОН уточняват, че такава не е започнала.

От МОН потвърдиха, че всяка образователна институция сама е трябвало да избере подхода за изискваните данни и уточняват, че участието от страна на родителите е доброволно.

"Тестването на учениците би дало яснота за моментната епидемична обстановка в училищата, включително за безсимптомната заболеваемост сред учениците", казват от МОН. И уточняват, че това би позволило карантинирането на вирусоносителите на съответните паралелки и би ограничило разпространението на коронавируса в училищата.

Отговор на въпроса защо срокът на проучването е толкова кратък и какво налага тази спешност, така и не беше получен. Не става ясно и защо се предлагат точно антигенни тестове, които са ефективни от първите симптоми на заболяването до 7 дни след началото им. Не е ясно и как тестването би променило разпространението на вируса при изнесените данни, че голяма част от учителите отказват да се ваксинират.

Какво казват здравните власти

По време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък темата за спешната анкета беше засегната от здравните власти. Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че антигенният тест сред учениците е доброволен акт, както и че отказът от тестване няма да доведе до последици за родителите или за учениците.

Той призна, че начинът на взимане на пробата е инвазивен и не е приятен, но няма здравен риск, когато се извършва от квалифицирано лице.

По думите на доц. Кунчев става дума за скрийнинг, с който да бъдат установени ранни, безсимптомни случаи на COVID-19. Съответно учениците да бъдат изведени от средата и да бъде намален рискът от разпространение на заразата. Той допълни, че на места е имало "разминаване" и родители на деца от ясли и детски градини също са получили анкета. Засега обаче здравните власти нямат "такова намерение за тях".

"Идеята е да търсим реална полза от това изследване", каза доц. Кунчев. Той допълни, че антигенните тестове ще покажат моментната заболеваемост, докато ако се направят тестове за антитела, те ще покажат, че някой някога се е срещал с вируса. "Това каква толкова информация освен статистическа ни носи?", попита той риторично.

* Името е сменено, за да се запази анонимността на майката.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG