Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Жизненоважна за бедните нации”. СЗО съветва ваксината на AstraZeneca да се използва широко


Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca е безопасна и ефективна, казаха експерти на Световната здравна организация (СЗО). Те съветват тя да се прилага широко, включително там, където южноафриканският вариант на коронавируса може да намали ефективността й.

В средата на юли чрез Организацията на обединените нации (ООН) на бедните страни ще бъдат предоставени близо 340 млн. дози ваксини срещу COVID-19, повечето от които са на AstraZeneca.

Но около ваксината на AstraZeneca все още има въпроси, свързани с възможността да се прилага и при хора над 65-годишна възраст. Редица държави ограничиха употребата й при различните възрастови групи. Експерти на СЗО казаха, че “въпреки недостатъчните данни за ефикасността на ваксината при хора над 65-годишна възраст, е „вероятно“ прилагането й да бъде едновременно ефективно и безопасно, както и при по-младите групи”.

Късно в сряда Европейската агенция за лекарствата заяви, че е поискала от всички фармацевтични компании, разработващи ваксини срещу COVID-19, да направят оценка дали продуктът им е ефикасен срещу новите мутации на коронавируса, предаде БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG