Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има ли "епидемия" от емболия и тромбоза на долните крайници в болница “Лозенец”?


Гергана Христова и Боян Бакърджиев са категорични, че никога не са били хоспитализирани в болница "Лозенец"
Гергана Христова и Боян Бакърджиев са категорични, че никога не са били хоспитализирани в болница "Лозенец"

Над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница “Лозенец” през ноември и декември миналата година, след това са отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност” с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“, показа разследване на Миролюба Бенатова, излъчено в предаването „Алтернативата“. "Хоспитализирането на толкова много хора за толкова кратко време в една болница и то по спешност изглежда като епидемия", каза за Свободна Европа Банатова. Клиничната пътека, по която те са отчетени е 20.1. Тя струва 3671 лв. за един ден болничен престой. Само за месец от тези хоспитализации болницата би трябвало да е получила поне 400 хил. лв. от здравната каса.

Гергана Христова и Боян Бакърджиев са двама от тези “пациенти”. И двамата са изненадани от документите, които виждат с описаните изследвания, които са отчетени като извършени, както и поставената диагноза. “Била съм болна, както всички останали, от емболия и тромбоза на долните крайници. Това категорично не ми се е случвало. На профилактичните прегледи ми казаха, че всичко ми е наред. Категорично не съм лежала в болница и описаните изследвания не са ми правени”, каза Гергана Христова. “Само от моята фирма на профилактика се явиха 22 души”, казва Боян Бакърджиев пред “Алтернативата”. Той също е категоричен, че не е лежал нито ден в болница, както и неговите колеги.

“Да дойде Иренчето”

Двамата правят опит да изискат документите за престоя си в болница “Лозенец”. В архива откриват досието на Боян за това, че е бил хоспитализиран. “Казаха ми да изчакам във фоайето, за да дойде Иренчето”, казва Боян Бакърджиев на излизане от отдел „Архив“. Служителката на болницата, която пристига, за да разреши проблема, отказва да им предаде документите и ги кара да подадат молба до директора. “Не мога да предприема, каквито и да е действия, преди да имам разрешение от директора”, казва служителката на болница “Лозенец” пред потърпевшите Боян Бакърджиев и Гергана Христова.

В началото на януари НЗОК назначи проверка в болница “Лозенец” след сигнал на Миролюба Бенатова. До този момент обаче от проверката няма резултат, въпреки че от пресцентъра на касата казват, че е приключила. В хода на проверката Гергана Христова и Боян Бакърджиев са получили обаждане от касата. “Попитаха ме дали съм лежала в болница на тази дата. Казах им, че не, а те ми обясниха, че ще ми изпратят по електронна поща протокол, в който да декларирам, че не съм била хоспитализирана. Не получих нищо”, каза Гергана Христова. Същото разказва и Боян Бакърджиев.

“За болницата такъв въпрос не съществува”, казва по телефона пред Миролюба Бенатова директорът на болница “Лозенец” проф. Любомир Спасов.

Свободна Европа потърси за коментар проф. Спасов, но той не отговори на обажданията. "Казусът е разгледан, но не е от компетенциите на Агенция "Медецински надзор", казаха от агенцията на въпрос на Свободна Европа дали ще направят проверка. “Има открити нарушения и материалите са предоставени на прокуратурата”, казаха за Свободна Европа от НЗОК.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG