Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хюдж Ма, който за 50 долара направи платформа за запазване на час за ваксина


Хюдж Ма
Хюдж Ма

Ню Йорк в началото на 2021 г. няма нищо общо с онзи забързан град от филмите, който никога не спи. Ресторантите и баровете са затворени от месеци, а най-желаната резервация е за дата и час за поставяне на ваксина срещу COVID-19.

В САЩ започна паралелно имунизацията на медицински персонал и на хората над 65 г. Още при първа възможност, в началото на януари, 31-годишният Хюдж Ма опитва да направи резервация за ваксинация за своята майка, пише Ню Йорк Таймс. Той е софтуерен инженер в платформата за отдаване на апартаменти под наем Airbnb и не очаква процесът да му отнеме повече от няколко минути.

Всъщност Ма е изумен от това, с което се сблъсква. Налага му се да посети десетки различни сайтове, във всеки от които трябва да регистрира майка си отново. Всяка общинска институция работи като отделно звено, без да има централизирана система за намиране на свободни часове и записване за ваксина.

"Не може да няма по-добър начин", помисля си програмистът и решава сам да го създаде.

За по-малко от две седмици Ма стартира TurboVax – безплатен интернет сайт, който събира на едно място всички свободни часове от всички отделни общински платформи. Освен това информацията се обновява в реално време и в Туитър.

Създаването на TurboVax струва на Ма по-малко от 50 долара, а в същото време прави възможно да се идентифицират свободните часове за имунизация из целия град – нещо, което нито един от държавните сайтове не прави.

"Превърна се в предизвикателство за мен това да докажа, че дори сам човек с време и малко повече мотивация може да го направи", казва Ма в интервю за Ню Йорк Таймс.

Той не разбира, защо създаването на по-добра система за записване не е било приоритет за правителството.

"Но всеки трябва да помага с каквото може по време на пандемията. Аз просто направих едно малко и лесно за мен нещо, за да направя ситуацията по-лесна", казва той.

Хюдж Ма е роден през 1989 г. в Сан Франциско. Завършва Икономика в Университета на Пенсилвания, след което се мести в Ню Йорк, където развива кариерата си на софтуерен инженер. От 2017 г. работи в международната платформа Airbnb.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG