Връзки за достъпност

Извънредни новини

Белингкат: Отровителите на Навални са свързани и с две стари покушения срещу руски политик


Владимир Кара-Мурза младши. Снимката е архивна.
Владимир Кара-Мурза младши. Снимката е архивна.

Служители на руските тайни служби, участвали в отравянето на Алексей Навални и други активисти, са били свързани и с две покушения срещу опозиционен политик през 2015 и 2017 г., съобщи разследващият сайт Белингкат.

В четвърк вечерта медията публикува ново разследване, извършено съвместно с германския Шпигел и руския Инсайдер. Негов основен автор е Христо Грозев, посочва сайтът.

От публикацията става ясно, че пострадалият е Владимир Кара-Мурза младши, бивш член на ръководството на дясноцентристката руска опозиция. Той на два пъти стана жертва на отравяне - през 2015 и през 2017 година, - но и двата пъти оцеля. В епикризите на московската болница се посочва, че състоянието на Кара-Мурза е било предизвикано от "токсическо действие на неустановено вещество". Властите не са разследвали нито един от двата случая.

Самият Кара-Мурза смята, че е бил отровен заради това, че е лобирал за прокарването на закона "Магнитски" в САЩ. Този закон въвежда персонални санкции срещу лица, причастни към нарушенията на човешките права в Русия.

Владимир Кара-Мурза младши в московската болница след отравянето му през 2015 г. С него са жена му Евгения, адвокатът му Вадим Прохоров и дисидентът от времето на СССР Александър Подрабинек (крайният вдясно).
Владимир Кара-Мурза младши в московската болница след отравянето му през 2015 г. С него са жена му Евгения, адвокатът му Вадим Прохоров и дисидентът от времето на СССР Александър Подрабинек (крайният вдясно).

Според разследването на Белингкат Владимир Кара-Мурза е бил следен в пътуванията си из Русия в продължение на месеци преди двете покушения. В тези периоди той е посетил общо 7 руски града. По същото време и на същите места са се намирали служители на Института по криминалистика на Федералната служба за безопасност (ФСБ). Един от тях е Константин Кудрявцев, който неволно се беше разкрил като отровител в телефонен разговор с опозиционера Навални.

Друг човек от службите, участвал в проследяването на Кара-Мурза, е идентифициран като Роман Мезенцев - старши офицер на Второ управление на ФСБ. До този момент Мезенцев не е бил разкриван като участник в проследяването на хора, пострадали от отрови. Авторите на разследването посочват, че това е най-високопоставеният служител, ангажиран с проследяването на Кара-Мурза.

Мезенцев нееднократно е говорил по телефона с висшестоящия полковник Макшаков, който е заместник-началник на Института по криминалистика на ФСБ (НИИ-2). Името на Макшаков вече се беше появявало в разследванията на Белингкат - на него се бяха отчитали отровителите на Навални. В новата публикация се посочва, че двамата - полковник Макшаков и новият герой Роман Мезенцев - са говорили и непосредствено преди отравянето на самия Навални.

Това е третото поред разследване на Белингкат, посветено на хората, пострадали от отравяния или загинали при неизяснени обстоятелства. Авторите работят с копия от руски бази данни, с които се търгува на черния пазар. Те проучват хората, които са пътували по един и същи маршрут и по едно и също време с набелязаните жертви.

В първото разследване авторите установиха, че служители на руските тайни служби, повечето от които лекари по образование, са се намирали на едно и също място с опозиционера Алексей Навални по време на многобройните пътувания на политика из Русия. Те са разговаряли с висшестоящи офицери на ФСБ, която е служба, пряко подчинена на руския президент и наследник на КГБ. Това е станало в навечерието на отравянето на политика с Новичок през август 2020 г. Навални оцеля от това отравяне, след като беше транспортиран за лечение в Германия.

Второто разследване установи, че същите хора, които са следили Навални, по-рано са следили и други трима активисти, загинали при неизяснени обстоятелства. Сред хората на службите е имало и нови имена, които не се засичат в случая "Навални". Едно от тези имена се появява и сега, в третото разследване. То е на Александър Самофал, който беше свързан с убийството на опозиционния политик Никита Исаев.

Владимир Кара-Мурза младши (вляво) и тогавашният лидер на руската опозиция Борис Немцов представят във Вашингтон разследването за многомилиардна корупция на руските власти около подготовката на зимните олимпийски игри в Сочи. 30 януари 2014 г.
Владимир Кара-Мурза младши (вляво) и тогавашният лидер на руската опозиция Борис Немцов представят във Вашингтон разследването за многомилиардна корупция на руските власти около подготовката на зимните олимпийски игри в Сочи. 30 януари 2014 г.

Владимир Кара-Мурза младши (1981 г.) е завършил френско училище в Москва и история в Кеймбридж. Работи като журналист от ученик. Той е дългогодишен ръководител на вашингтонското бюро на телевизия RTVi (2004-2012).

През 2010-2012 лобира за приемането на Закона "Магнитски" от Конгреса на САЩ. През 2011 г. прави един от първите репортажи за "двореца на Путин". През 2012-2013 влиза в ръководството на дясноцентристкия Координационен съвет на извънпарламентарната опозиция. През 2014 г. представя във Вашингтон разследването на Борис Немцов за злоупотребите на Кремъл около зимните олимпийски игри в Сочи.

Самият Немцов беше убит с огнестрелно оръжие на 27 февруари 2015 г. - три месеца преди първото покушение срещу Владимир Кара-Мурза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG