Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спад на световната заболеваемост с COVID-19. Мерките все още не трябва да се отхлабват


Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус
Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус

По света се наблюдава спад на заболеваемостта от COVID-19, като през изминалата седмица са регистрирани 3,1 милиона нови случаи, което е значително по-малко в сравнение с пика от около 5 милиона през първата седмица на годината. Въпреки това Световната здравна организация призовава да не се отхлабват противоепидемичните мерки все още.

"Сега не е времето за нито една страна да отхлабва мерките. Всички трябва да сме обнадеждени, но самодоволството е също толкова опасно, колкото и самият вирус", каза ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, на пресконференция в Женева.

Според Тедрос спадащата заболеваемост е резултат от строгите здравни мерки, но е прекалено рано "светът да свали гарда".

Седмичната смъртност достигна пик от около 100 000 починали в средата на януари. За миналата седмица те са 88 000. На първо място по брой на случаите остава САЩ с близо 30 милиона потвърдени случаи, следвани от Индия и Бразилия. Също в САЩ е най-голям броят на починалите от началото на пандемията – близо 500 000 души. Следват Бразилия с 240 000 и Мексико с 173 000. Тук можете да следите развитието на пандемията по света.

В България новите случаи на коронавирус от последното денонощие са 966 при направени 11 164 теста, показват данните от Единния информационен портал. Починали за последното денонощие с коронавируса са 33 души. Излекувани са 522 души. Хоспитализираните са 3317, като в интензивни отделения са 304 души. Общият брой на активните случаи в събота е 23 212 души.

Ваксинирани са за последното денонощие 3571 души. Така общият брой на ваксинираните у нас става 74 694.В блога можете да проследите най-важните факти, свързани с пандемията в страната.

По-рано тази седмица на среща на оперативния щаб за борба с коронавируса с премиера Бойко Борисов беше съобщено, че в страната има ръст на новите случаи с 40%, а броят на хоспитализираните е нараснал с 10%. Според правителството това не налага затягане на мерките.

На 1 февруари отвориха търговските центрове и моловете, бяха отворени фитнесите, залите за спорт и танци, както и кината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG