Връзки за достъпност

Извънредни новини

Марио Драги е новият премиер на Италия. В кабинета му влизат политици и технократи


Марио Драги
Марио Драги

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия, съобщиха информационните агенции. Бившият управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) представи кабинет, в който влизат и политици, и технократи.

Президентът на Италия Серджо Матарела възложи на Драги да стане министър-председател, след като междупартийни борби свалиха от власт предишното правителство на Джузепе Конте. Тогава един от коалиционните партньори на правителството - партията “Италия вива“, оглавявана от бившия премиер Матео Ренци, напусна кабинета. Кабинетът му падна от власт, след като Конте спечели вот на доверие с минимална разлика, но преди това загуби парламентарното си мнозинство.

През изминалата седмица в Италия се проведоха редица консултации и почти всички от основните политически сили от целия спектър обещаха да подкрепят Драги. Той избра изтъкнати представители на тези формации за министри.

Луиджи Ди Майо, лидер на "Движение 5 звезди", остава външен министър, а Джанкарло Джорджети, високопоставена фигура от партия Лига на Матео Салвини, ще бъде министър на промишлеността. Андреа Орландо от лявоцентристката Демократическа партия ще бъде министър на труда, предава БТА.

Някои ключови постове обаче отиват при технократи като Даниеле Франко, генерален директор на Италианската централна банка, който беше предложен за министър на икономиката, и Роберто Чинголани, физик и експерт по информационни технологии, на когото беше дадена новата роля на министър на екологията и екологичния преход. Бившата шефка на Конституционния съд Марта Картабия, която също е технократ, ще оглави министерството на правосъдието.

Редица министри от подалото оставка правителство на Джузепе Конте запазват постовете си. Освен Ди Майо, там са и министърът на вътрешните работи Лучана Ламорджезе и на здравеопазването Роберто Сперанца. Дарио Франческини, министърът на културата, също остава на поста, но с леко променени функции, а Лоренцо Гуерини остава министър на отбраната.

Трима видни представители на партията на Силвио Берлускони "Форца Италия" също влизат в правителството. Общо в представеното от Драги правителство има 23 министри, от които осем са жени. От всички министри осем са технократи.

Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи Драги, е крайнодясната партия "Италиански братя".

През следващата седмица Драги ще представи програмата си в парламента и в двете камари ще има вот на доверие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG