Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Определящ момент". Мисията Амал изпрати първата си снимка от Марс


Мисията на Обединените арабски емирства изпрати първата си снимка от Марс. Това бележи исторически момент, защото превръща ОАЕ в първата арабска нация, която има научно присъствие на най-близкия съсед на Земята.

Снимката е направена в сряда от апарата EXI на Амал на височина от близо 25 000 км. над повърхността на Червената планета. Северният полюс е в горния ляв ъгъл. В центъра, точно преди да бъде огрян от слънцето, е Олимп Монс – най-високият вулкан и планина в Слънчевата система. Още три вулкана, подредени в редица, се виждат вдясно.

Сондата на име Амал, което означава "Надежда", постигна исторически успех за арабската държава, когато влезе в орбита на Червената планета във вторник.

Първата снимка ще бъде последвана от много подобни гледни на Марс. "Амал" беше позиционирана в широката орбита на планетата, за да може да изучава климата и времето, а за целта трябва да наблюдава целия диск.

Подобни снимки на Марс се правят рядко, защото повечето сателити обичайно се позиционират близо до планетата, за да могат да правят висококачествени снимки на повърхността, както и да се позлват за предавателни станции за комуникация с роботите, кацнали на Марс.

Вино на Червената планета
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

"Изпращането на първата снимка на сондата Амал е определящ момент в нашата история и отбелязва присъединяването на ОАЕ към напредналите нации, които участват в изследването на Космоса. Надяваме се, че тази мисия ще доведе до нови открития за Марс, които ще са от полза за човечеството", се казва в официално съобщение от мисията, публикувано в Туитър.

Това е първата от три мисии до Марс, които тръгнаха през лятото на 2020 г. и се очаква да пристигнат в рамките на месец февруари. Следват тези на Китай и Съединените щати.

До космоса и обратно. Космическа емисия "Новини като хората"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG