Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 20 хил. души са ваксинирани и с двете дози. Ресторанти и кафенета отварят на 1 март


Някои от по-големите ученици тръгват на училище в дните с най-ниски температури.
Някои от по-големите ученици тръгват на училище в дните с най-ниски температури.

20 698 души в България вече са ваксинирани и с двете дози от медикаментите, предпазващи от COVID-19, става ясно от данните в Единния информационен портал. Това отговаря на около 0.30% от населението на страната.

Новината идва 50 дни след началото на кампанията по ваксиниране. Данните сочат, че на най-много хора е поставян препаратът на Пфайзер и Бионтек. Очаква се, че този показател ще се промени в близките седмици, тъй като България е поръчала най-много ваксини от АстраЗенека, които тепърва ще навлизат в страната.

През изтеклото денонощие са регистрирани 163 случая на коронавирус в България. Това отговаря на 8.8% от всички извършени тестове. Показателите са традиционно ниски всеки понеделник, тъй като повечето лаборатории не работят в почивните дни.

16 души са загубили битката с болестта.

Новините идват на фона на решението на министър-председателя да се отворят ресторантите на 1 март. В неделя той уточни, че отварянето трябва да стане независимо от нивата на заболеваемост в страната.

В понеделник на сайта на Единния информационен портал се появи съобщение, че от 1 март 2021 г. се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, "с изключение на дискотеки, бар-клубове, пианобарове, бар-вариете и нощни барове, при използване на не повече от 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала". Такава информация не беше открита на сайта на Министерството на здравеопазването.

От понеделник някои от по-големите ученици тръгват на училище. Става дума за учениците от 5 до 12 клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG