Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но сепаратистите запазват контрола над парламента


Лидерът на сепаратистката Републиканска лява партия Пере Арагонес (в средата) обяви, че резултатите от изборите са показали, че е време за референдум за независимостта на Каталуния.
Лидерът на сепаратистката Републиканска лява партия Пере Арагонес (в средата) обяви, че резултатите от изборите са показали, че е време за референдум за независимостта на Каталуния.

Социалистическата партия на Каталуния спечели най-много гласове на парламентарните избори в автономната област. Въпреки победата социалистите имат малки шансове за сформиране на правителство, предаде Ройтерс.

Резултатите от вота доведоха до увеличаване на мнозинството на сепаратистките формации в 135-местния парламент. Основните представители на борбата за независимост на Каталуния излъчиха общо 74 депутати, което е с четири места повече от изборите през 2017 г.

Републиканската лява партия на Каталуния, начело със сегашния временен премиер Пере Арагонес, си осигури 33 места, докато „Заедно за Каталуния“ влиза в парламента с 32-ма депутати. Така двете партии, заедно с подкрепата на „Кандидатура за народно единство“, постигат абсолютно мнозинство в парламента.

„Бих искал да изпратя съобщение до европейските власти – резултатите са ясни. Ние, партиите, искащи независимост, стигнахме до повече от 50% от гласовете на народа. Каталунският народ проговори, дойде времето за референдум относно независимостта“, коментира Пере Арагонес след обявяването на резултатите.

Четири години след последните парламентарни избори регионът остава разделен по въпроса за отделянето от Испания.

Победилата Социалистическата партия, водена от бившия министър на здравеопазването Салвадор Ила, ще се нуждае от помощта на други партии, включително и на сепаратистите, в опит да сформира кабинет.

За първи път в парламента с 11 места влиза и крайнодясната партия „Вокс“, затвърждавайки нарастващата си сила в Испания през последните години. Успехът й идва за сметка на консервативната Народна партия, която губи три места в законодателния орган.

Очаква се преговорите за сформиране на правителството да бъдат продължителни, коментират от Ройтерс.

Заради пандемията изборите отчетоха ниска за Каталуния избирателна активност от 55% - с 24% по-ниска в сравнение с изборите през 2017 г. Вотът се проведе на фона на третата вълна от коронавирус в страната. В избирателните секции бяха предприети мерки за социална дистанция, дезинфекция и отделни места за вход и изход. Последният час от изборния ден беше предназначен за гласоподаватели, заразени с коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG