Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един и същи "технически пропуск", но 65 пъти подред. Как болница "Лозенец" е отчитала пациенти


Гергана Христова и Боян Бакърджиев подадоха сигнал за това, че не са били хоспитализирани в болница "Лозенец", а са били там само на профилактични прегледи.
Гергана Христова и Боян Бакърджиев подадоха сигнал за това, че не са били хоспитализирани в болница "Лозенец", а са били там само на профилактични прегледи.

Правителствена болница е върнала над 238 хил. лв. на здравната каса (НЗОК) за хора, които е отчела като хоспитализирани. Те обаче не са имали болничен престой, нито пък са страдали от описаните заболявания. Това става ясно от информация на НЗОК, предоставена на журналистката Миролюба Бенатова, съобщи самата тя за Свободна Европа.

Миналата седмица в предаването бяха изнесени данни, че над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница “Лозенец” през ноември и декември миналата година, след това са били отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност” с диагноза „емболия и тромбоза на долните крайници“. Клиничната пътека, по която те са отчетени е с номер 20.1. Тя струва 3671 лв. за един ден болничен престой. Само за месец от тези хоспитализации болницата би трябвало да е получила поне 400 хил. лв. от здравната каса.

238 667 лева вече са върнати от болницата към НЗОК, а за други надвзети 139 528 лева директорът е получил констативен протокол, се казва в писмото на НЗОК до журналистката.

Проверяващите са прегледали 61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември миналата година. Сред тях има случаи на изплащане по клинична пътека „Емболия и тромбоза на долните крайници“ през ноември.

В отговор до касата от болница “Лозенец”обясняват случаите с “технически пропуски, допуснати от техен служител”, но не става ясно какви са те и как са били допуснати 65 пъти. От болницата са съобщили, че са назначили вътрешна проверка.

„Предстои договорът с МБАЛ „Лозенец“ по клинична пътека 20.1 (“Емболия и тромбоза на долните крайници“) да бъде частично прекратен“, се казва в заключението от проверката.

За случая е сезирана и прокуратурата. Още миналата седмица Свободна Европа потърси за коментар директора на болницата, но до този момент няма такъв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG