Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън призова за глобален договор за прозрачност при пандемии


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън призова за сключване на глобален договор за гарантиране на “истинска прозрачност при пандемии”, предаде Ройтерс.

Целта е държавите да обменят данни. Призивът на Джонсън се случва на фона на безпокойствата на Великобритания и Съединените щати, че наскоро приключилата мисия на Световната здравна организация в Ухан не е получила пълен достъп. Екипът се опита да установи произхода на коронавируса, открит в централния китайски град през декември 2019 г.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства в Туитър инициативата на британския премиер, "за да бъдат подобрени подготвеността, устойчивостта и възстановяването в световен мащаб".

В рамките на британското ротационно председателство на Г-7 тази година Джонсън иска да поведе усилията за глобална реакция на пандемии, включително чрез система за ранно предупреждение. В петък предстои заседание на лидерите на страните от групата, на което ще бъдат обсъдени борбата с коронавируса и разпределението на ваксините в света.

Разпространението на коронавируса по света може да следите в тази интерактивна карта. Данните за България, както и актуалните противоепидемични мерки, може да откриете в блога на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG