Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз няма да остана на загуба". Как мръсни пари от Русия се превръщат в имоти в България


Къща от 780 кв. м. в Бяла, купена по цени от 90 евро за кв. м. от Екатерина Изотова през 2017 г. Тя купува имота от собствената си фирма “Слънцеград”.
Къща от 780 кв. м. в Бяла, купена по цени от 90 евро за кв. м. от Екатерина Изотова през 2017 г. Тя купува имота от собствената си фирма “Слънцеград”.

Пари, получени по корупционен път в Русия, се превръщат във ваканционни имоти в България, пише щабът на Навални в Хабаровск в съвместно разследване с българския сайт “Биволъ”.

В публикацията става дума за общинското предприятие за управление на отпадъците в руския град Хабаровск. Авторите са открили връзка между укрити приходи на фирмата монополист и най-малко три имота в българския град Бяла на Черно море, закупени по занижени цени.

От щаба на Навални твърдят, че ще сезират за случая българската прокуратура.

Публикацията проследява дейността на Алексей Изотов, който е собственик на фирмата монополист в Хабаровск - град с 600 000 жители.

Компанията му притежава депото за отпадъци и е единствената, която има лиценз за тяхното извозване. По този начин всички други сметоизвозващи фирми са принудени да си сътрудничат с нея. Собственикът е коментирал разделното събиране на отпадъци, предложено от друга фирма:

"Обясних [му], че така обемът ще намалее, а тарифата ще се увеличи. Колкото и да изкарате, аз няма да остана на загуба".

Таксата за смет в града е била увеличена два пъти и половина в последните години. Парите са отишли към други фирми, свързани със същия собственик или семейството му, в това число и за фирма, обслуждаща градския транспорт. Градът има едни от най-високите цени в Русия за ползване на градския транспорт.

Други фирми, свързани със семейството, печелят местни поръчки по завишени цени за доставката на автобуси и камиони за боклук.

Според разследването официалният доход на Изотов е 30 млн. рубли (660 000 лева), получен за 20 години. Той обаче е пидобил 10 апартамента в самия Хабаровск.

Четири фирми, свързани с Изотов и семейството му, и регистрирани в България – Слънцеград, Еритрон, Бешикташ и Морски бриз-2 – са придобили най-малко три имота в черноморския курорт в Бяла по занижени цени. Сред тях е един апартамент от 60 кв.м., купен по цена от 500 евро за кв.м., както и триетажна къща от 780 кв.м., купена на цена от 90 евро за квадратен метър. Според “Биволъ” това е 10 пъти по-малко от реалната цена на имота.

От щаба на Навални в Хабаровск са изчислили, че движимите и недвижими владения на Изотови в Русия и в България възлизат най-малко на половин милиард рубли или 11 милиона лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG