Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втори ден мълчание. Шахтата, убила дете, е все така ничия


По металния обков на шахтата е протекъл ток, убил дете. Върху шахтата няма означения чия е тя.
По металния обков на шахтата е протекъл ток, убил дете. Върху шахтата няма означения чия е тя.

Два дни след като токов удар уби 16-годишно момче в София, е ясно едно - в столицата има публични съоръжения, които сякаш никой не стопанисва и върху които няма контрол. За 48 часа общината започна проверки, но без да търси отговор точно на основния въпрос: кой носи отговорност за обекта, предизвикал смъртта на момчето.

В неделя в района на болница "Св. Иван Рислки" детето е чакало, заедно с баща си, на червен светофар, за да пресече. Младежът е стъпил на улична шахта, намираща се на тротоара на булевард “Академик Иван Гешов”. Точно там е бил покосен от токов удар. Въпреки бързата реакция на Спешна помощ, дошла за три минути, малко по-късно момчето умира във Военномедицинска академия.

Причината за токовия удар е оголен кабел, от който протича ток по металната рамка на шахтата.

Изглежда, че единственото сигурно в този случай е причината за смъртта. Как се стига до нея обаче и кой трябва да контролира публичната собственост не е ясно. До вторник на обяд от Столична община не предоставят изрично поисканата информация на кого е шахтата, по чийто метален обков, е протелко електричеството. Нито казват кой контролира достъпа до нея. Именно това е ключовият въпрос, на който повече от 48 часа от смъртта на детето отговор няма.

Няма яснота и какви ремонтни дейности, от какви работници са извършени миналата седмица, непосредствено преди фаталния инцидент. За това, че шахтата е отваряна, свидетелстват различни очевидци. Мъжете с работни гащеризони обаче не са носили отличителни белези. Не е ясно нито от кого, нито дали са взели разрешение за достъп до съоръжението.

От администрацията на район “Триадица” обясняват пред Свободна Европа, че са изискали записите от уличните камери, като целта им е да съдействат на разследването.

Те казват, че контролът на шахтата, както и преди това поставянето и означаването й, не е техен ангажимент, тъй като обектът се намира на булевард. Според нормативната база пък голямата община отговаря за пътищата клас I на територията на столицата.

След поредица въпроси от пресцентъра на СО отговориха по телефона с предположението, че шахтата “винаги си е била там”. Писмени отговори на зададените въпроси по темата така и не бяха получени.

Какво се е случило през 2018 г.?

Според общинския съветник от Демократична България Яна Тодоранова обаче шахтата не е била там винаги. “Това, до което успях да стигна, е че тя се появява вследствие на преместване на светофара и че това се е случило неотдавна. В рамките на изминалите няколко години”, каза общинската съветничка. От Столична община нито потвърждават, нито отричат информацията.

Подобна е и информацията, която от районната администрация публикуваха в понеделник вечерта. По първоначални данни, според район “Триадица”, четири от петте търговски обекта в района на инцидента са били захранени с електричество от “захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда - чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен”.

"Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе", твърдят от администрацията на района. Предположенията са, че именно тогава [след премахване на стълба] се появява шахтата, от която се разпределя електричеството към търговските обекти, допълват оттам.

Шахтата, макар и пълна с кабели, не е собственост на електроразпределителното дружество. Неговата отговорност стига до електромера, към който са кабелите. А самият електромер от 2011 година се намира от другата страна на булеварда. Поне това става ясно от отговорите на ЧЕЗ до Свободна Европа преди ден. От компанията обясниха, че повече публични становища на този етап няма да предоставят.

Така отново става определящо неясното обстоятелство – кой носи отговорност за шахтата. Защото след премахването на стълба кабелите се оказват не надземни, а полу-подземни. Причината: излизат от шахтата и по металния парапет на булеварда се насочват към обектите, които захранват. Подобно захранване не би трябвало изобщо да има, защото електрическото захранване би следвало да стига до обектите или под земята или високо над нея, именно с цел да се избегнат подобни инциденти.

Кабелите излизат от шахтата и тръгват по метална ограда
Кабелите излизат от шахтата и тръгват по метална ограда

И пак: чия е шахтата?

По тази причина преди ден Тодоранова и колегите й от Демократична България в Общинския съвет поискаха да бъде направен регистър на шахтите в София с техните гео координати, посочен собственик, както и с дата на последната извършена проверка.

По принцип върху всяка шахта в градската среда има означение, по което се разпознава собственикът. На шахтата, предизвикала фаталния инцидент, липсват означения.

Единствената институция, която има достъп до одобрените проекти, по силата на които се появява този обект, е Столична община. Градската администрация обаче не отговори на въпросите, а започна проверки по законността на павилионите в района.

Веригата “Общинска, Районна, Областна” администрация

Според констатациите, изпратени до Свободна Европа, два от обектите са поставени в терена на болница “Св. Иван Рилски” и три на тротоара пред болницата.

За павилионите в двора на болницата са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 г. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени. През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район “Триадица” и Столична община чрез “Общински строителен контрол” започва процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена, обясняват от общината.

От районната администрация казаха пред Свободна Европа, че за павилиона за ядки на територията на болницата са водени две преписки. Едната за узаконяване, другата - за премахване. И двете обаче са стигнали до едно и също положение – с изискване на книжа от областната управа. Това се е случило през май 2019 г. До този момент обаче областната администрация не е изпратила нищо в отговор, така че преписките не могат да се придвижат. Свободна Европа опита да потърси становището на областната управа, но на телефоните за контакти никой не отговори.

От Столична община допълват, че за начина на захранване на двата обекта на територията на болницата с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни.

Липсата на подобни документи означава следното: между електроразпределителното дружество и търговците липсва договор. Т.е. павилионите не са се захранвали с ток от последния електромер в близост [от другата страна на бул. “Академик Иван Гешов”], а директно от шахтата, в която се намират електрическите кабели. Което отново поставя въпросите: чия е шахтата и кой контролира достъпа до нея.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG