Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън обеща ваксина за всеки в САЩ до юли и "последствия" за Китай заради уйгурите


Американският президент Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън

Всеки гражданин на САЩ ще има достъп до ваксина срещу коронавируса до края на юли тази година. Такъв ангажимент пое американският президент Джо Байдън по време на среща с граждани в Милуоки, организирана от Си Ен Ен.

По-рано той прогнозира, че ваксините може да са достъпни за всеки до пролетта, но Белият дом измести датата заради проблеми с доставките. "До края на юли ще имаме 600 милиона дози – достатъчни за имунизирането на всеки американец", заяви президентът.

Байдън се обяви за по-бързо отваряне на училищата и призова повече учители да се ваксинират. По думите му "на нацията все още ѝ предстои дълъг път, за да постигне стаден имунитет и животът да се върне към нормалността".

Новите случаи на коронавирус в САЩ намаляват, но все още на дневна база броят им е десетки хиляди. До момента COVID-19 е отнел живота на 478 хиляди американци.

Повечето от въпросите, на които Байдън трябваше да отговаря по време на срещата с граждани, бяха свързани с пандемията. Не липсваха обаче и питания за външната политика. Конкретно беше спомената позицията на САЩ за отношението на Китай към мюсюлманските малцинства в Синдзян.

"Ще има последствия за Китай и той го знае", каза Байдън, имайки предвид китайския президент Си Дзинпин.

Китай търпи силна критика заради задържането на уйгури и други малцинствени групи в лагери. Пекин твърди, че тези места са "центрове за професионално образование", които целят да помогнат на хората да стоят встрани от тероризма и да се интегрират в обществото.

Преди седмица, в първия си телефонен разговор като президент на САЩ с китайския си колега Си Дзинпин, Байдън "изрази загриженост" заради ситуацията в Синцзян. Президентът на Китайската народна република тогава каза, че конфронтацията между двете страни би била катастрофа както за тях, така и за целия свят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG