Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да избягам". Дубайската принцеса, която е в плен на баща си


Принцеса Латифа в кадър от излъченото по Би Би Си видео, заснето в банята на вилата, в която разказва, че е държана в плен по заповед на баща си, шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум
Принцеса Латифа в кадър от излъченото по Би Би Си видео, заснето в банята на вилата, в която разказва, че е държана в плен по заповед на баща си, шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум

Дубай е бляскав град на бъдещето, световен икономически център и бижу в короната на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Повечето хора биха си помислили, че животът на членовете на местната кралска фамилия е като изваден от приказка. Реалността обаче е коренно различна. Едно от децата на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум всъщност живее в кошмар.

Става въпрос за принцеса Латифа ал Мактум. Тя е дъщеря на владетеля на Дубай шейх Мохамед. Тази седмица Латифа привлече вниманието на света с признанието, че се страхува за живота си, което прозвуча във видео, излъчено по Би Би Си. Според собствения ѝ разказ баща ѝ буквално я държи в плен, откакто е опитала да избяга от Дубай през 2018 г.

Излъчените от Би Би Си кадри предизвикаха реакцията на ООН, която обяви, че възнамерява да отнесе случая към към властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Очаква се световната организация да поиска официално обяснение за задържането на принцесата, коментираха пред британската медия от службата на Върховния комисар за правата на човека.

Латифа е едно от 25-те деца на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, премиер на ОАЕ и емир на Дубай. Въпреки монархическия ѝ произход, за принцесата, както за много други жени в страната, важат строги правила, лишаващи ги от редица нормални човешки свободи.

Не ми е позволено да шофирам, не ми е позволено да пътувам или да напускам Дубай изобщо.
Принцеса Латифа

"Не ми е позволено да шофирам, не ми е позволено да пътувам или да напускам Дубай изобщо" казва Латифа във видео от 2018 г. "Не съм напускала страната от 2000 г. насам. Много пъти молех просто да пътувам, да уча, да правя нещо нормално. Не ми позволяват. Трябва да избягам."

Малко след като записва това видео, през февруари 2018 г., принцесата прави опит да избяга от ОАЕ. Получава помощт от приятелката си от Финландия Тиина Йаухиайнен. Двете се измъкват тайно от Дубай, тъй като принцесата е била под наблюдение и не е имала достъп до паспорта си. След това шофират до крайбрежието на съседен Оман. Оттам в международни води се прекачват на яхта, с която планират да прекосят Индийския океан, за да отлетят до САЩ.

Преди да достигнат брега обаче, индийски военни ги залавят и въпреки призивите на Латифа да я освободят, защото се намират в международни води, тя е упоена и върната в Дубай. Според официалната версия на шейх Мохамед връщането на дъщеря му е представлявало спасителна мисия.

След деветмесечно публично отсъствие на принцесата, през декември 2018 г. ООН изисква от ОАЕ доказателство, че Латифа е жива. На 15 декември 2018 г. съпругата на шейха, принцеса Хая, организира среща между доведената си дъщеря и приятелката си Мери Робинсън. Робинсън е бивш комисар за правата на човека към ООН. Снимките от срещата са използвани като доказателство, че Латифа е жива.

По-късно принцеса Хая разбира, че е била въвлечена в схема. Било ѝ е казано, че Латифа има биполярно разстройство. Тази информация тя споделя с Робинсън, която по време на срещата си с Латифа не повдига тази тема.

"Не знаех как да говоря с някого с биполярно разстройство. Наистина не исках да говоря за това и да увеличавам травмата ѝ по време на един приятен обяд", коментира Робинсън пред Би Би Си.

Снимка от обяда на Латифа с Мери Робинсън, разпространена от държавната новинарска агенция на ОАЕ
Снимка от обяда на Латифа с Мери Робинсън, разпространена от държавната новинарска агенция на ОАЕ

Затова по време на срещата не се говори за положението на Латифа като пленник, противно на очакванията на самата принцеса. "Всичко беше нагласено. Измамиха ме", споделя впоследствие Латифа в едно от видеата си.

Тя остава затворена във вила в Дубай. Междувременно през април 2019 г. принцеса Хая бяга от ОАЕ в Лондон с двете си деца заради опасения за сигурността си. През 2019 г. Тиина Йаухиайнен успява да даде на Латифа телефон. Във видеата, записани с него, принцесата разказва как е прекарала 3 години в плен.

Не мога дори да изляза навън да подишам чист въздух.
Принцеса Латифа

"Тази вила е преобразена в затвор. Всички прозорци са затворени. Има петима полицаи отвън и две полицайки вътре. Не мога дори да изляза навън да подишам чист въздух", казва Латифа от банята, която е "единствената стая с врата, която може да се заключи".

Принцесата изразява и притеснение за безопасността и живота си: "Не знам дали ще оцелея в тази ситуация. Полицаите ме заплашиха, че ще бъда в затвор цял живот и никога няма да видя слънцето отново..."

През тези години Латифа поддържа контакт с Йаухиайнен, братовчеда си Маркъс и юриста Дейвид Хай. Хай е британски адвокат по правата на човека и един от основателите на движението #FreeLatifa (Освободи Латифа) заедно с Йаухиайнен. Тримата взимат решението да споделят видеата на Латифа, след като контактът им с нея внезапно прекъсва.

"Изключително притеснени сме за състоянието ѝ", заяви Тиина пред Би Би Си. "Ако приемем, че са я хванали с телефона, в момента вероятно се намира в много по-лоши условия..."

Очаква се работна група на ООН да започне работа по случая, след като видео кадрите, записвани пре годините от принцеса Латифа бъдат изследвани.

XS
SM
MD
LG