Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мелина и Боян - европейските граждани за 2020 г., които виждат чрез музика


Мелина Крумова и Боян Симеонов
Мелина Крумова и Боян Симеонов

"Музиката ми е най-добрият приятел". Думите са на Мелина Крумова, създателка на неправителствената организация "Музика за България" и на музикалното общество RockSchool - място за изучване на музикални инструменти, репетиции, контакти с други музиканти, сформиране на групи, участия в концерти и записи.

Проектът "Виждам чрез музика" на ръководената от Мелина Крумова фондация е единият от двата български проекта сред лауреатите на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. Заедно с "Медея" на сдружение "Легал арт център" на актрисата Снежина Петрова, той е сред 30-те наградени от Европейския парламент.

"Виждам чрез музика" е естествено продължение на мисията, която Мелина Крумова и нейните сътрудници развиват от 10 години в RockSchool. Конкретно този проект е посветен на деца и младежи със зрителни проблеми. По него са осигурени 19 пълни стипендии за музикално образование за период от половин година.

"Бяхме изключително щастливи, когато ни се обадиха", казва за наградата управителят на RockSchool Боян Симеонов пред Свободна Европа, минути след като е приключил обучение за работа с незрящи, организирано съвместно с фондация "Визионер".

Говори бързо и ентусиазирано. Иска да разкаже колкото може повече за това, което правят: "За нас е супер впечатляващо, защото специално "Виждам чрез музика" от всички социални проекти, които имаме, ни е много на сърце."

Разказва, че продължават да влагат много усилия в него, защото се учат в движение как всичко да става по-добре и по-ефективно. Наградата идва в много подходящ момент, защото идната седмица "Музика за България" ще обявят и втората си стипендиантска програма за незрящи.

Според Боян тя ще бъде много по-фокусирана, тъй като вече имат опита от предишната. За разлика от първото издание, което е било насочено изцяло към уроци по музикални инструменти, във второто ще има занимания по писане на песни и композиране. Идеята им е в края на програмата стипендиантите да могат да влязат в студио и да запишат песен и видео към нея.

Не целим всеки от тях да става музикант, но виждаме, че музиката приобщава [незрящите] много повече.
Боян Симеонов

"Не целим всеки от тях да става музикант, но виждаме, че музиката приобщава [незрящите] много повече, кара ги да се чувстват много по-комфортно сред хора и освен че развива много качества, искаме да видят, че могат да създават нещо", казва още Боян.

Самият той свири на китара от четири години и казва, че не се чувства готов за сцена, но чрез музиката се учи на постоянство и особен тип отношение към живота. "Смятам, че тази естестика, която носи музиката, е много важна за всяко дете и тийнейджър", допълва той.

Всъщност RockSchool е място, на което човек наистина започва да вижда чрез музика. Особено за децата, които все още не са се докосвали пряко до начина, по който се създава музика, това е едно особено вълнуващо място. В залата за концерти The Stage светлината е приглушена, а ярките прожектори осветяват в различни цветове сцената, на която неизменно има комплект барабани, електрически китари и тонколони. Наричат го "дом на любовта към музиката", но е зала за концети, работилници, репетиции и други събития.

Това е само едно местата, свързани с фондацията на Мелина. RockSchool e мястото, където всеки може да се запише на пеене, пиано, китара, барабани, баскитара, цигулка, флейта, акордеон, гайда, но и на композиция, писане на песни, солфеж или студийна работа. А за обучението се грижат 33-ма преподаватели в различни направления. Не само в София, а и във Варна. Третото място е студиото Urban House, където може да бъде направен запис. Има и стипендии за талантливи групи и артисти.

Музиката научава децата на любопитство към техния собствен вътрешен свят.
Мелина Крумова

"За мен е много важно, че музиката научава децата на любопитство към техния собствен вътрешен свят и им помага да придобиват емоционална интелигентност и независимост", казва Мелина в свое интервю за сайта Uspelite.bg.

Въпреки пандемията от COVID-19 музикалните уроци продължават, само че онлайн. Учителите от RockSchool са записали 320 онлайн урока, а отзивите на учениците са били много позитивини. По думите на Мелина покрай пандемията са осъзнали, че в онлайн обучението има огромен потенциал и тепърва ще го разгръщат.

Наградата на Европейския парламент за европейски гражданин е голямо признание за работата на "Музика за България". Удовлетворението обаче често идва и с малките разговори, в които родители споделят, че музиката е помогнала на децата им в една или друга социална плоскост.

Мелина гледа на музиката като на "приятел, който ми помага да опознавам себе си в дълбочина, да постигам емоционален и ментален баланс и изобщо да се развивам на всички нива".

Тя е завършила финанси в Лондон. Завръща се в България, когато е на 23 години. Това е и възрастта, на която започва да свири на китара. По думите ѝ пред НПО портал тя решава спонтанно да съзададе творческо пространство за музика в София. Така се ражда RockSchool. Две години след съдаването му основава и фондацията "Музика за България".

Приходите, които влизат при тях, се използват за развиване на идеите си. Боян Симеонов е на 28 години и се присъединява към екипа в края на 2016 г. Завършил е маркетинг, както и магистратура по реклама и медийни комуникации.

Предстои им да направят и т.нар. акселератор за авторска музика. Идеята им е да дадат възможност на млади изпълнители да запишат свой сингъл. Те ще преминат еднодневно обучение по теми, свързани с музикания бизнес. След което да издадат песента и да успеят да достигнат до по-широка аудитория.

През 2021 г. ще продължат и с вече реализирания "RockSchool на колела". Това е проект, в който някои от младите учители пътуват с бус до градове извън София и на открито дават възможност на деца да се докоснат до музикалните инструменти и да опитат какво е да свириш.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG