Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нито виждат, нито постват. Facebook спря новините в Австралия


Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг

Американската технологична компания Facebook обяви, че вече няма да допуска новинарски материали да бъдат четени или споделяни на нейната платформа в Австралия заради спор във връзка с обсъждан медиен закон.

Facebook каза, че ограничава австралийските издатели на новини да споделят или публикуват каквото и да е съдържание, а съдържанието от международни медии вече няма да бъде показвано на публиката в Австралия.

Това означава, че хората в Австралия няма да могат да споделят или да гледат каквито и да е австралийски или международни новинарски материали.

Facebook обясни решението си със законодателно предложение, внесено в австралийския парламент през декември. Обсъжданият закон задължава Facebook и Google да се договорят с австралийските издатели на новинарски материали за заплащане за тяхното съдържание или да понесат глоби.

Facebook каза, че това е "проява на основно неразбиране" за отношенията между компанията и издателите, които според нея доброволно публикуват връзки към своите статии в нейната социална мрежа и печелят от това.

Решението на компанията на Марк Зукърбърг беше разкритикувано от журналисти, политици и защитници на човешките права. Настроенията срещу Facebook се засилиха след като се разбра, че наред с новинарските сайтове от стените на потребителите са изчезнали постове от официалните здравни власти, пожарната и полицията.

"Решението на Facebook е грешка. Това не беше необходимо. Те действаха грубо и прибързано и това ще накърни репутацията им в Австралия", каза министърът на финансите Джош Фрейденберг.

Досега Facebook и Google заедно се противопоставяха на проектозакона в Австралия. Действието на Зукърбърг на практика разделя двете компании, коментира Ройтерс. Google вече постигна договорки с няколко издатели в последните дни.

"Нюз корп." на Рупърт Мърдок обяви, че ще получава "значителни плащания" от Google срещу своето съдържание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG