Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ангелов ще ускорява ваксинирането. Пациентите с COVID-19 в болниците се увеличават


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посети Районната здравна инспекция във Враца в сряда.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посети Районната здравна инспекция във Враца в сряда.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призна, че ваксинирането срещу COVID-19 в България върви бавно. Той каза още, че здравните власти обсъждат как да ускорят темпа на имунизация.

Досега в България са ваксинирани 24 107 души с по две дози, а общо поставените дози са 85 920. Това прави 0,04 ваксинирани на всеки 100 души. По този показател България е на последно място в Европейския съюз.

Това става на фона на покачващ се брой на новите заразени. За последното денонощие те са 1246 при направени 11 545 теста. Настанените в болници също се увеличават и вече са 3613, от които 296 са в интензивни отделения. В края на миналия месец хоспитализираните бяха под 2900. За последното денонощие са починали още 41 души с COVID-19.

Досега Ангелов обясняваше темпа на ваксинация с недостатъчните количества ваксини, пристигащи в страната. Сега добави към причините и "недоверие в институциите", като често записани хора за ваксинация не се явяват в уговорения ден и час.

"Създава се организация за ваксинирането на определена група хора и пристигат от тази група около 70 процента. Трябва много бързо да се намерят хора, които да се ваксинират, за да не се изхвърлят дози от ваксината," обясни Ангелов във Враца, предаде БТА.

Министърът на здравеопазването каза, че се предвижда започването на четвъртия етап, при който на имунизация подлежат всички граждани над 65-годишна възраст.

По време на срещата със здравните инспекции за областите Враца, Монтана и Видин министърът е получил информация, че има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат с ваксинирането. Костадин Ангелов каза, че не разбира това като лекар.

В понеделник министърът издаде заповед, с която задължи личните лекари да поставят ваксини срещу COVID-19 и създаде 318 имунизационни центъра в цялата страна.

Ангелов призна също, че засега гражданите не могат да избират ваксина. Досега той няколко пъти казваше, че избор ще има, въпреки информациите от страната, че това не се случва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG