Връзки за достъпност

Извънредни новини

Активи за 1.2 млн. лв. Синът на конституционния съдия Константин Пенчев се оказа с фирма в Люксембург


Константин Пенчев малко преди избора му за национален омбудсман през 2010 г.
Константин Пенчев малко преди избора му за национален омбудсман през 2010 г.

Миналата седмица френското издание Le Monde публикува международно разследване, според което 55 000 офшорни компании, които управляват активи на стойност най-малко 6 трилиона евро, оперират в Люксембург заради благоприятните данъчни условия там. Разследването, озаглавено OpenLux, разкрива и български следи – в малкото херцогство има и над 500 млн. евро активи на български собственици в общо 250 фирми.

Разследващият сайт "Биволъ" е сред медийните партньори на Le Monde в OpenLux и вече публкува първите данни, свързани с български публични личности. Става въпрос за адвокат Любомир Пенчев, който е син на Константин Пенчев, настоящ член на Конституционния съд (КС) и бивш омбудсман, председател на Върховния административен съд и депутат.

Според анализираните в рамките на OpenLux финансови документи Пенчев-младши официално притежава фирмата Promobelle S.A. с активи за 1.2 млн. лв. "Биволъ" цитира данни от Регистъра на собствениците в Люксембург (RBE), които сочат, че той притежава 100% от акциите на компанията.

Фирмата съществува от 2008 г. като тогава е с капитал от 50 000 евро и е управлявана от местни лица. През 2014 г. Promobelle S.A. сменя ръководството си. През същата година активите ѝ се увеличават от 46 000 евро на 624 000 евро, а фирмата поема дългосрочен дълг, възлизащ на 625 094 евро. Произходът на средствата не е известен.

Скокът в активите на компанията съвпада по време с промяна в имотното състояние на семейството на Константин Пенчев, отбелязва "Биволъ". През август 2014 г. синът му Любомир купува апартамент в центъра на София за 391 166 лв. Два дни по-късно тогавашният омбудсман и съпругата му Мирена също купуват жилище в центъра на столицата за 217 100 лв. Това обстоятелство е посочено в имотната декларация на Константин Пенчев с уточнението, че средствата за новото жилище са от банков влог на жена му.

Свободна Европа потърси за коментар по темата и конституционния съдия, и сина му Любомир, но никой от двамата не откликна.

Изпратихме покана за разговор до администрацията на Конституционния съд, която беше препратена на служебния електронен адрес на Константин Пенчев, но до момента няма отговор от него.

Синът му Любомир пък не отговори на няколко позвънявания на мобилния му телефон. Пред "Биволъ" той е заявил единствено, че е изненадан, че името му фигурира в официален фирмен регистър в Люксембург.

Константин Пенчев заема публични длъжности през последните две десетилетия и затова е длъжен всяка година да декларира промените в имущественото си състояние – пред Сметната палата, а вече пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

В последната си декларация – за 2019 г., конституционният съдия посочва, че със съпругата му Мирена разполагат с 12 000 лв, 5000 евро и 3000 долара налични парични средста, спестени от заплати. Отделно, Пенчев има банкови влогове за над 274 000 лева от спестявания през последните 20 години. Мирена Пенчева, която е адвокат от Софийската адвокатска колегия, също има банкови влогове за общо 18 680 лв., 264 484 евро и 46 150 долара. Като произход на тези средства в декларацията на мъжа ѝ също са посочени спестявания от заплата в последните 20 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG