Връзки за достъпност

Извънредни новини

Офшорни дружества управляват 6 трлн. евро от Люксембург. 250 фирми са от България


Центъра на града Люксембург
Центъра на града Люксембург

55 000 офшорни компании, които управляват активи на стойност най-малко 6 трилиона евро, са една от най-големите тайни на Люксембург. Това разкри международно разследване, публикувано от френското издание Le Monde.

Журналистите откриват, че Малката държава-град в сърцето на Европейския съюз се е превърнала в "магнит за световното богатство" и предоставя данъчно убежище за компании и богати хора. Стотици международни корпорации като LVMH, Kering, Altice, Pfizer, Amazon и други, са отворили там финансови филиали, а световни знаменитости като Тайгър Уудс, Кристиано Роналдо, Шакира и кралят на Бахрейн управляват парите си от тази точка.

Разследването, носещо името OpenLux, е продължило повече от година, а Le Monde работи с 10 медийни партньора. Те разкриват как парите се прекарват през Люксембург с цел избягването на данъци и проверки.

В страната има и над 500 млн. евро активи на български собственици в общо 250 фирми. Данните са по информация на разследващия сайт "Биволь", който участва в международното медийно партньорство. Очаква се тази седмица те да публикуват още информация за разкритията на OpenLux, свързани с България.

Още в понеделник правителството на Люксембург отрече всички твърдения, публикувани в европейските медии и настоя, че има безупречни правила против пране на пари и укриване на данъци.

"Люксембург отрича твърденията, направени в тези статии, както и напълно неоправданото представяне на страната и нейната икономика", се казва в официално изявление на правителството.

Според Le Monde "най-изненадващи" в OpenLux са сведенията за съмнителни средства, за които се подозира, че идват от престъпни дейности или са свързани с престъпници, разследвани от съда. Става въпрос за фирми, свързани с италианската и руската мафия, както и с крайнодясната партия на Италия "Северна лига". Според една от публикациите роднини на представителите на венецуелския режим също са прекарвали средства от корупционни обществени поръчки.

Разследващите са прегледали люксембургския Регистър на собствениците, за да установят, че 90% от компаниите в страната се притежават от чужди граждани. Така в Люксембург са се концентрирали значителна част от парите в света. Там са средствата на най-малко 279 от милиардерите в списъка на Форбс за 2000-те най-богати хора. 37 от 50 най-богати френски фамилии също държат парите си в съседната на Франция страна, откъдето и управляват своите активи и инвестиции.

Разследването не е първият път, в който се обръща внимание на Люксембург като данъчно убежище, използвано от международни корпорации и милиардери. През 2014 г. беше публикувано LuxLeaks, което се базираше на огромно количество изтекли финансови документи. Политическото напрежение тогава беше насочено към бившия президент на страната Жан-Клод Юнкер, който предстоеше да встъпи в длъжност като президент на Европейската комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG