Връзки за достъпност

Извънредни новини

Досиетата FinCEN. Изтекли документи показват заобикаляне на санкции и пране на пари за трилиони


Президентът Путин награждава собственика на Стойгазмонтаж Аркади Ротенберг с ордена "Герой на труда"
Президентът Путин награждава собственика на Стойгазмонтаж Аркади Ротенберг с ордена "Герой на труда"

Близкият до Путин милиардер Аркади Ротенберг е прехвърлил цяло състояние в европейски банки, като е успял да заобиколи санкциите, които са му наложени от САЩ и ЕС, съобщи Би Би Си.

Това е само един от примерите за пропуски в борбата с международното пране на пари, които се съдържат в изтекли банкови документи. Новината за изтичането беше публикувана вечерта в неделя от мрежа разследващи журналисти.

България също е спомената в изтеклите документи - чрез 11 фирми и лица с адреси в България. Сред тях се откроява българката Ружа Игнатова.

Какви документи са изтекли

Документите са изтекли от Министерството на финансите на САЩ и са поне 2 100 на брой. Те засягат трансакции на стойност 2 трилиона долара, съобщиха от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Случаят е наречен "Досиетата FinCEN" от името на Мрежата за разследване на финансови престъпления към американското министерство на финансите.

Журналистите твърдят, че водещи световни банки от години правят бизнес с високорискови клиенти и че документите доказват това. Става дума за "зашеметяващи суми незаконни пари", които клиентите са прехвърляли от името на организирани престъпни групи и отделни лица, подлежащи на санкции от САЩ.

Макар и да са имали право да спрат веднага подобен клиент, банките най-често не са постъпвали по този начин. Вместо това те са информирали властите за подобни подозрителни трансакции, като понякога са го правили с години закъснение, твърдят от Консорциума на разследващите журналисти.

Тези закъснели банкови доклади са в основата на Досиетата FinCEN. Те са повече от 2000 и са били предадени на американските власти в периода от 2000 до 2017 година.

Журналистите предупреждават, че въпреки огромния масив от информация тези изходни документи са само 0.02% от общо над 12 млн. доклада, писани от банковите институции за наличието на подозрителни трансакции.

Кои медии участват в разследването

Изтеклите документи са били получени от американската медия "Бъзфийд нюз", която ги е споделила с журналистическата мрежа. Оттук нататък в разследването участват повече от 400 журналисти, включително от британските Би Би Си и Ен Ди Ар, френския Льо Монд, германския "Зюддойче цайтунг". Българските журналисти са представени от сайта "Биволъ".

Документите са били получени от журналистите преди 16 месеца. Оттогава те проучват тяхното съдържание. Резултатите от тази работа ще бъдат тепърва публикувани от екипа, който е събран от 110 медии в 88 държави.

Случаят "Ротенберг"

Случаят "Ротенберг" е един от първите конкретни примери, публикувани от журналистите в ICIJ. Той посочва специфична за Русия история, свързана не само с нарушаване на законодателството за пране на пари, но и със заобикаляне на международни санкции.

Аркади Ротенберг е приятел от детинство на руския президент. Той натрупа богатството си основно от държавни поръчки за бизнеса си в последните 20 години. През 2014 г. той беше включен в черния списък на САЩ и ЕС, изготвен след като Русия анексира Крим. Мерките бяха насочени към най-близките до Кремъл и трябваше да блокират дейността на съответните лица до международната финансова система.

От 2012 до 2016 г. Ротенберг е прехвърлил в лондонската банка Barclays около 60 млн. долара през компанията Advantage Alliance. Предполага се, че след закриването на сметката в края на 2016 г. той е оперирал още година и със сметка на компанията Ayrton Development Limited.

През юли тази година разследване на американския сенат посочи, че Ротенберг може да е купувал скъпи произведения на изкуството, за да избегне санкциите, като за това е използвал включително и компанията Advantage Alliance.

Българската следа

В момента на сайта на ICIJ са описани случаите на 20 „конфиденциални клиенти“. Сред тях е българката Ружа Игнатова, която е в неизвестност, но заедно с брат й са обвинени в САЩ за финансови измами.

Игнатова се представяше за основател на криптовалутата OneCoin, която събра над 4 млрд. долара от инвеститори от цял свят. ICIJ припомня, че според американските власти валутата е била фалшива и дейността на Игнатова е била пирамида.

В България пирамидата също беше обект на проверки, но прокуратурата не успя да открие данни за престъпление.

Досиетата FinCEN разкриват информация за 29 трансакции на Игнатова между 2015 и 2016 г., през 13 банки и на обща стойност 139 млн. долара. За тези преводи има подадени два сигнала за подозрителност до американските власти.

От "Биволъ" съобщиха, че тепърва ще публикуват подробности по случая "Игнатова".

Засега информацията е, че страната е спомената „в над 90 доклада, но като обекти със съмнителна активност са посочени само 11 фирми и лица с адреси в България“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG