Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Засилваме се преди скок". Театър "Реплика" и техните 10 години в свободата


Благой Бойчев, Ивайло Драгиев, Боряна Йовчева, Милко Йовчев, Ованес Торосян и Милена Ерменкова
Благой Бойчев, Ивайло Драгиев, Боряна Йовчева, Милко Йовчев, Ованес Торосян и Милена Ерменкова

"Единомишленци". Това е думата, която Благой Бойчев и Милко Йовчев - двама от основателите на театър "Реплика", употребиха независимо един от друг за своята формация.

Поводът е десетгодишнината на Театър "Реплика". Те са Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Боряна Йовчева, Ирина Андреева, Милена Ерменкова, Християна Пенева, Ваня Бойчева.

Събират се през 2011 година като "естествено продължение" на Модерен тетър, в който ги кани Ивайло Христов. Завършили са неговия клас в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" през 2009 г. и след като Модерен театър спира да съществува, те създават "Реплика".

"Искахме да намерим начин да работим заедно. В театъра според мен най-важно е партньорството - да усещаш, че имаш гръб, рамо, да си помагате. Ние много си помагахме от самото начало и решихме да пробваме по този начин", разказва Милко Йовчев за началото.

Решихме, че искахме да правим нещо, което да развълнува хората тук и сега.
Благой Бойчев

"Бяхме окрилени от възможността на Модерен театър, той тръгна с големи мечти и искахме още да се развиваме. Решихме, че искахме да правим театър, който наистина да е модерен, съвременен, да говори на съвременен език. Нещо, което да развълнува хората тук и сега", разказва и Благой Бойчев.

През смях Милко казва, че се наричат Театър "Семейство", защото помежду си имат всякакви "шуробаджанашки връзки".

"Аз съм кум на Благой [Бойчев], пък Ованес [Торосян] и Милена [Ерменкова] са кумове на нас с Боряна [Йовчева], пък Благой е кръстник на Ивайло [Драгиев], а Ивайло пък има дете от сестрата на Боряна [Християна Пенева]", обяснява Милко кой на кого какъв е.

За рождения ден на "Реплика" те публикуваха снимка във Фейсбук страницата си. С ирония отбелязват, че са си същите като преди 10 години. Само са били с 50-ина кг и няколко диоптъра по-малко, без 2 кучета и доста деца.

"За тези 10 години натрупахме много опит. Всеки освен с "Реплика" изгради своя собствена кариера и придоби много голям опит. В началото с Ованес бяхме актьори, после и двамата завършихме режисура. Намерихме начин да се развиваме и на други сцени, вкл. държавни. Сега сме зрялата "Реплика", разказва Благой за изминатия път.

Милко разказва, че в началото са имали големи мечти и планове. Започнали са с представление с огромен комерсиален потенциал, което е било дипломният им спектакъл. Тогава тъкмо е излязъл сериалът "Стъклен дом" и в постановката участват някои от младите звезди на сериала - Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Луиза Григорова. "Някой по-опитен мениджър на мечки щеше да изкара много пари", казва през смях Милко.

По думите му много знакова за "Реплика" е появата на германския режисьор Георг Жено, живял над 20 години в Русия и носител на наградата "Златна маска". По това време "Реплика" е "на мускули". Всеки работи и друго нещо, за да може да се издържа. След появата на Жено започва и тяхното профилиране към документалния и социално ангажиран театър.

Сега Боряна, Милко и Благой ще се посветят изцяло на "Реплика".

"Спечелихме финансиране от Национален фонд "Култура", реално [пандемията] ни даде шанс да творим много повече през тази година и сме подготвили много нови дейности - и онлайн, и на сцена", казва Благой и допълва, че са извадили късмет. Единственият минус за момента е, че не могат да се срещат толкова активно с публиката, но се надяват наесен това да се промени.

Много сме въодушевени. Нова енергия има в "Реплика" в момента и се надявам да се случат нещата.
Милко Йовчев

"Много сме въодушевени. Нова енергия има в "Реплика" в момента и се надявам да се случат нещата", допълва Милко.

Преди пандемията всички те са финансирали проектите си сами. По думите на Благой единственият шанс за свободния театър в България е чрез самофинансиране и проекти на общини и тези на Национален фонд "Култура".

"Иначе не може да се издържи на конкуренцията на държавните театри", обяснява той. Причината е, че те имат сгради и постоянно държавно финансиране.

За да се справят обаче Милко разказва, че преди пандемията е работил 5 различни неща - водил е школи, парти агенция, образователен театър, YouTube канал и освен това е и актьор. Казва, че всичко е отпаднало заради пандемията и е останал само YouTube каналът "Ние, нашите и кучето".

"В момента мога да отделя внимание на "Реплика", което винаги ми е било мечта, защото това е най-силното нещо, което ми се прави. Всички останали също развиват различни дейности. Ованес Торосян поставя много представления заедно със съпругата си Милена Ерменкова. През годините има и десетки участия в киното. Ивайло Драгиев и Християна Пенева имат един от най-успешните български YouTube канали - "Айде.бг".

Въпреки че всеки си има и други занимания, по думите на Благой "Реплика" е тяхната "акция и реакция на съвременните теми". Така измислят и името.

"Когато имаме какво да кажем, ние го казваме от театралната сцена", допълва той.

В близките месец-два им предстоят премиерите на два моноспектакъла, единият е дело на Милко и Боряна Йовчеви и се казва "Списък на всички страхотни неща". Другият е дело на Благой Бойчев и се казва "Ходене по кръчмите".

В момента те се изявяват в Националния студентски дом, който се е превърнал в център на независимия театър в България. Благой казва, че настоящият директор Християн Даскалов е успял да го превърне от развалина в уютна, топла и оборудвана зала. Споменава го, защото вярва, че добрият пример трябва да се показва.

През септември им предстои и премиера с режисьора Георг Жено, който ще се върне в България след 5-годишно отсъствие, за да постави "Престъпление и наказание" по Достоевски. Отново през есента ще бъде и техния фестивал за документален театър NEDRAMA.

"Засилваме се преди скок", казва с усмивка Милко.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG