Връзки за достъпност

Извънредни новини

За да няма "бойно поле". София за първи път ще отбележи Деня на хората, работили срещу съюза с нацистите


Някои от лидерите на антинацистката опозиция в Царство България (от ляво надясно): Димитър Гичев, Никола Петков, Г. М. Димитров.
Някои от лидерите на антинацистката опозиция в Царство България (от ляво надясно): Димитър Гичев, Никола Петков, Г. М. Димитров.

В София за първи път ще бъде отбелязан Денят за признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България. Това ще стане в неделя с поднасяне на цветя пред домовете на някои от най-изявените от тях, съобщиха организаторите.

На 21 февруари 1941 г., когато България е подложена на вътрешен и външен натиск да се обяви за съюзник на нацистка Германия, група политици от тогавашната опозиция искат среща с цар Борис Трети.

В писмото си до него те казват, че се стремят към това да опазят България като неутрална страна във войната,"да се отстои националната независимост, да се избегне всяка възможност от преминаване на чужди войски и земята да стане бойно поле на воюващите държави.

Тяхната инициатива не успява и 7 дни по-късно министър-председателят Богдан Филов подписва присъединяването на България към Тристранния пакт.

Част от политиците, които са против този съюз, по-рано са противници и на приемането на антисемитското законодателство в България. По-късно те се противопоставят на депортирането на евреите, които са граждани на тогавашна България.

21 февруари е обявен за Денят за признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма, с решение на Министерския съвет от края на 2016 г. Въпреки това датата не е отбелязвана с никакво събитие от тогава до днес.

Група историци, политици от различни партии и ангажирани граждани ще се съберат в неделя от 14 часа пред Националната библиотека в София, а оттам ще се отправят на възпоменателно шествие-поклонение към домовете на някои от политиците, активно работили срещу превръщането на България в съюзник на нацистка Германия.

Те ще поднесат цветя пред домовете на Никола Мушанов (ул. "Московска" 45), Атанас Буров (ул. "Московска" 41), Кръстьо Пастухов (ул. "Бенковски" 36), Никола Петков (ул. "Цар Шишман" 14), Григор Василев (ул. "Раковски" 112), Г. М. Димитров (ул. "Граф Игнатиев" 29), Димитър Гичев (паметникът пред църквата "Св. Седмочисленици").

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG