Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вашингтон подготвя отговор на руската хакерска атака от 2020 г.


Съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан говори пред журналисти на 4 февруари 2021 г.
Съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан говори пред журналисти на 4 февруари 2021 г.

САЩ подготвят отговор на руските хакерски атаки, извършени през 2020 г. срещу американски държавни институции. Реакцията ще стане известна "в рамките на седмици, а не на месеци", каза съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Кибер атаката срещу държавни институции стана известна през декември 2020 г., но се предполага, че тя е започнала месеци по-рано и част от нея все още не е е завършила.

Вирусът е проникнал през програмата за ъпдейти на софтуера SolarWinds, който се използва от правителството на САЩ и от хиляди компании в страната.

Експертите заключиха, че това е една от най-големите кибер атаки в историята и със сигурност най-сложната. Те добавиха, че в осъществяването на това начинание трябва да е участвала и държава, а не просто група хакери. САЩ обвиниха Русия, но Москва отрече.

За да отговорят на атаката, САЩ ще използват "известни и неизвестни инструменти", като те "няма да са просто санкции", каза в неделя Съливан по телевизия CBS. "Работим върху това и ще направим така, че Русия да разбере къде поставяме границата за подобен род дейност", каза още той.

По-рано този месец държавният секретар Антони Блинкен каза, че е предупредил руския външен министър Сергей Лавров за намеренията на САЩ да отговори "твърдо" на подобни атаки, включително и ако те са насочени срещу съюзническа държава.

По-рано този месец френска организация, работеща в сферата на кибер сигурността, съобщи за хакерски атаки в страната, които са подобни на предходни прояви, водили до връзка с руските тайни служби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG