Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фейсбук отново добавя Австралия като приятел


Компанията Фейсбук съобщи във вторник, че в близките дни ще спре да блокира новинарското съдържание в Австралия. Това стана възможно, след като австралийското правителство се съгласи да промени проектозакона, който принуждава технологичните гиганти да плащат на медиите за ползване на тяхно съдържание.

Министърът на финансите на Австралия Джош Фрейденберг и генералният директор на Фейсбук за Австралия Уил Истън съобщиха, че са постигнали компромис по ключовите точки от проекта.

"Фейсбук отнови добавя Австралия като приятел", каза Фрейденберг пред журналисти в Канбера. Министърът каза още, че Австралия е водила "битка от името на света" в спора си с Фейсбук.

Подготвяният от Канбера закон има за цел да ограничи доминацията на Фейсбук и Гугъл на австралийския медиен пазар. Заради този проект, миналата седмица най-популярната социална мрежа в света блокира на платформата си цялото новинарско съдържание и профилите на няколко правителствени служби в Австралия.

Последваха преговори между Фрейденберг и основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, на които е постигнат компромис.

Австралия предлага четири поправки в закона. Една от тях е свързана с изисквания механизъм за арбитраж при невъзможност да се сключи договор с издателите за справедливо заплащане за ползване на тяхно новинарско съдържание. Новият вариант предвижда срок от два месеца за медиация, преди да се намеси назначеният от правителството арбитър. Целта на тази промяна е да даде време на страните да се разберат директно помежду си.

Друга промяна е въвеждането на правило в съществуващите споразумения да се отчита приносът на конкретната интернет компания за "устойчивостта на австралийската новинарска индустрия".

"Удовлетворени сме, че австралийското правителство се съгласи на поредица промени и гаранции за нашите основни притеснения - в търговските сделки да се признава облагата, която нашата платформа носи на издателите, в съотношение с облагата, която получаваме от тях", се казва в изявление на Фейсбук.

Развитието на спора между Австралия и Фейсбук се следи внимателно по света, защото и други страни като Великобритания и Канада обмислят да въведат законодателство, подобно на австралийското, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG