Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече отколкото в три войни. Починалите от COVID-19 в САЩ са над 500 хиляди


Джо Байдън и съпругата му Джил по време на минута мълчание в памет на жертвите на епидемията
Джо Байдън и съпругата му Джил по време на минута мълчание в памет на жертвите на епидемията

Повече от половин милион души с COVID-19 са починали в САЩ от началото на пандемията, съобщиха информационните агенции.

Така броят на жертвите на коронавируса в САЩ надвиши броя на починалите по време на Втората световна война, Корейската война и Виетнамската война, взети заедно, съобщи „Асошиейтед прес“. САЩ дават 405 000 жертви през Втората световна война, 58 000 във Виетнам и 36 000 в Корея.

„Трябва да устоим на изкушението да гледаме на всеки живот като на статистика... Трябва да го направим, за да почетем мъртвите“, каза президентът на САЩ Джо Байдън по време на церемония пред Белия дом. „Искам да бъдем дейни, да бъдем бдителни, да спазваме дистанция, да носим маски, да се ваксинираме.“

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията страна в света по абсолютни стойности. Регистрираните случаи на коронавирусна инфекция са над 28,8 милиона. Според публикуваната във вторник статистика смъртните случаи са над 512 хиляди.

„Не сме виждали нищо подобно от над 100 години, от пандемията от 1918 г.“, каза Антъни Фаучи, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ.

Администрацията на Байдън се опитва да ускори ваксинирането срещу коронавируса в САЩ. Президентът си постави за цел да бъдат ваксинирани най-малко 100 милиона души през първите му 100 дни на власт.

Досега са инжектирани общо над 64 милиона дози от използваните в САЩ ваксини по данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията. Разрешените ваксини в САЩ са тези на Pfizer/BioNTech и Moderna.

В световен мащаб регистрираните случаи на коронавирусна инфекция са над 112 милиона. Смъртните случаи са близо 2,5 милиона. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG