Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партията на Божков ще се яви на изборите с листите на "Българско национално обединение"


Председателят на "Българско лято" Борил Соколов и лидерът на БНО Георги Георгиев - Готи
Председателят на "Българско лято" Борил Соколов и лидерът на БНО Георги Георгиев - Готи

Новосъздадената партия на укриващия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков „Българско лято“ ще се яви на предстоящите парламентарни избори с листите на формацията „Българско национално обединение“ (БНО). Това обяви във Фейсбук председателят на гражданската платформа на Божков Борил Соколов.

След като в началото на миналата година получи серия от обвинения от прокуратурата и беше принуден да избяга в Дубай, Васил Божков обяви началото на свой политически проект. В началото на тази година беше обявено, че новата формация е била учредена онлайн.

Причината „Българско лято“ да търси друг мандатоносител е забавената съдебна регистрация на партията, заради която тя изпусна последния срок за подаване на документи в ЦИК - 17 февруари. В момента прокуратурата протестира пред Върховния касационен съд регистрацията, постановена от Софийския градски съд на 5 февруари, но все още няма насрочено заседание.

„Както знаете прокуратурата направи всичко възможно да не успеем да регистрираме „Българско лято“ навреме“, каза Борил Соколов във вторник в свое видообръщение в социалната мрежа заедно с лидера на БНО Георги Георгиев – Готи.

Два часа по-рано Васил Божков анонсира обявяването на мандатоносителя на партията си с уточнението, че то ще се случи в 15.00 „поради съображения за сигурност“. Впоследствие Соколов добави, че изявлението му се излъчва на запис също „от съображения за сигурност“. Никой от двамата обаче не уточни какво точно има предвид.

Божков призова в петък лидера на „Има такъв народ“ и телевизионен водещ Слави Трифонов формациите им да се явят с общи листи на изборите за Народно събрание на 4 април. Шоуменът обаче отказа с аргумента, че още миналата година е заявил, че формацията му ще участва във вота самостоятелно.

Така се стигна до изявлението на Соколов във вторник, в което той уточни, че няколко партии са потърсили „Българско лято“, но оттам са се спрели точно на „Българско национално обединение“, защото то приема „всички цели, мисия и политически възгледи“ на партията на Божков. Освен това предоставя и „100% от листите си“.

За последно БНО привлече медийното внимание преди изборите за Европейски парламент през 2019 г. Тогава партията на Георги Георгиев първо издигна за водач на листата си обвиняемата съпруга на Николай Банев – Евгения, а впоследствие призова хората да не гласуват за нея. Тогава Готи обясни, че е бил излъган.

„Българско национално обединение“ даде заявка за участие в политическия живот на страната още в края на 2013 г. Тогава лидерът ѝ обяви, че партията му е центристка и ще се бори за „пълна ревизия на статуквото и спиране на варварския грабеж от прехода“. Години по-късно от БНО се обявиха за свикване на референдум за членството на България в Европейския съюз и НАТО без да заемат ясна позиция по този въпрос. В момента сайтът на формацията вече не е активен като препраща директно към страницата на „Българско лято“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG