Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата атакува пред ВКС регистрацията на партията на Васил Божков


Васил Божков по време на онлайн учредяването на "Българско лято" през януари
Васил Божков по време на онлайн учредяването на "Българско лято" през януари

Прокуратурата атакува решението на Софийския градски съд (СГС) от 5 февруари да регистрира партия "Българско лято", свързана с бизнесмена Васил Божков. След като в началото на миналата година получи серия от обвинения от прокуратурата и беше принуден да избяга в Дубай, Божков обяви началото на свой политически проект. В началото на тази година беше обявени, че новата формация е била учредена онлайн.

След едно отлагане на делото по регистрацията ѝ, СГС все пак я вписа в регистъра с политическите партии преди седмица. Сега прокуратурата протестира пред Върховния касационен съд (ВКС) това решение.

Мотивите на държавното обвинение са, че в документите за регистрация има задраскани и поправяни ЕГН-та и имена, както и, че е необходима експертиза, която да установи дали наистина е била проведена телеконферентна връзка за учредяване на партията. Другият аргумент на прокуратурата е, че лъвът в емблемата на "Българско лято" има прилики с изображение на марка енергийни напитки, както и с емблемата на Български монетен двор, предаде БТА.

Партиите, които искат да участват в предстоящите на 4 април парламентарни избори, имат срок да подадат документи в Централната избирателна комисия до 17 февруари. Това означава, че ако ВКС не се произнесе по казуса преди тази дата, партията на Божков няма да има възможност да участва във вота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG