Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът, който си построи таен планински курорт


Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев
Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев

Държавни компании от Узбекистан са построили таен, луксозен планински курорт за личните нужди на президента Шавкат Мирзийоев. Това разкри разследване на местната служба на Радио Свободна Европа.

Журналистите са използвали информация от интервюта с представители на властта, местни жители и строители, които са участвали в проекта.

Курортът се намира на 100 км. югоизточно от столицата Ташкент и до днес остава обвит в мистерия. Представители на властта досега не са давали обяснение нито за целта на изграждането му, нито за цената му. Различни източници потвърждават, че цената е от порядъка на няколкостотин милиона долара.

Мястото не е достъпно за обикновените хора. Пътищата в района са преградени и охранявани.

Пътищата към комплекса са преградени.
Пътищата към комплекса са преградени.

Обектът е до такава степен таен, че досега нито един репортер не се е сдобил със снимка, направена от земята. Сателитните снимки на Google обаче ясно показват промяната след 2017 г.

Районът през март 2017 г.
Районът през март 2017 г.
През октомври 2019 г. вече се вижда построен язовир и комплекс до него.
През октомври 2019 г. вече се вижда построен язовир и комплекс до него.

Изграденото попада на терен, който е част от защитена природна зона и е в близост до защитена от ЮНЕСКО зона в западната част на планината Тяншан. Местните жители алармират, че освен комплекса е изграден и нов язовир, което е нарушило достъпа им до вода, а мнозина е трябвало да бъдат изселени заради строежа.

През март 2019 г. правителството публикува списък с обектите, които се управляват от президентската администрация. Комплексът в Тяншан обаче не попада в списъка.

Източници на Радио Свободна Европа твърдят, че в комплекса има резиденция, която се използва от Мирзийоев. Бизнесмен, който е бил вътре, описа интериора като "пишно обзавеждане с италиански стоки".

Строежът на съоръжението, включващ хеликоптерна площадка, заедно с луксозно имение за Мирзийоев, е започнал през 2017 г. и е бил завършен през 2018 г.

Проектът за строителството е разработен през 2017 г., само няколко месеца след като Мирзийоев поема властта. Той е вторият президент на страната след разпадането на Съветския съюз. Преди него управляваше авторитарният Ислам Каримов, който почина през 2016 г.

От свидетелства на представители на правителството става ясно, че президентът на Русия Владимир Путин се е очаквало да гостува на колегата си Мирзийоев през октомври 2018 г. Самият Путин наскоро стана обект на разследване, свързващо го със строежа на дворец на брега на Черно море, публикувано от Алексей Навални и екипа му.

Основната част от работата по строителството на тайния курорт в Узбекистан е била извършена от държавната железопътна компания, която по това време е оглавявана от вицепремиера на страната Ахилбай Раматов.

Язовирът, от който се захранва комплексът, е бил построен от близката до управлението строителна компания Topalang Water Construction. Същата е отговорна за строежа на язовира Сардоба, чиято стена се скъса през 2020 г. и това доведе до смъртта на шестима души и разрушаването на стотици домове.

Журналистите от Радио Свободна Европа не са успели да открият нито един публичен документ, който да оправдава строителството на язовира. От Министерството на водните ресурси, отговарящо за всички язовири в страната, са казали, че въпросното съоръжение не попада под тяхната юрисдикция.

По думите на служител на компанията, построила язовира към комплекса, той е собственост на държавните железници и представлява “стратегически обект”. Служителят не е предоставил допълнителна информация.

Комплексът наистина е от стратегическо значение, поне в очите на правителството на Узбекистан. За това свидетелства и разкритието на журналистите, че мястото е една от общо шестте зони в страната, над които са забранени полетите.

От кабинета на Мирзийоев отказаха коментар на зададените им въпроси.

За разлика от предшественика си Каримов, настоящият президент на Узбекистан се позиционира като отдаден на каузата за увеличаване на прозрачността на управлението, намаляване на корупцията, както и като защитник на човешките права в 30-милионната страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG