Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жерар Депардийо е разследван по обвинение в изнасилване


Жерар Депардийо по време на рекламна акция на френската верига Ошан в Москва, 2018 г.
Жерар Депардийо по време на рекламна акция на френската верига Ошан в Москва, 2018 г.

Френски прокурори съобщиха, че филмовата звезда Жерар Депардийо е разследван по обвинение в изнасилване и сексуално посегателство. Обвинителите са отворили отново случай отпреди две години.

Прокурорите коментираха публикации за изтекли части от обвинението. Според френски медии 72-годишният актьор, който е носител на най-високата военна и гражданска награда в страната - Ордена на почетния легион, е обвиняван от актриса и танцьорка за нападение срещу нея в дома й през 2018 г.

Случаят беше прекратен през 2019 г., но сега отново е подновен. Властите съобщиха, че на Депардийо не е наложена мярка за неотклонение. Адвокатът на актьора не е коментирал последните съобщения. Преди това обаче той е казвал, че Депардийо "абсолютно отрича каквото и да е изнасилване, сексуално посегателство или престъпление".

Депардийо стана прочут актьор с ролите си във френското кино, след което проби и в Холивуд с комедията от 1990 г. "Зелена карта", а по-късно и със зрелищния исторически филм "1492: Завладяването на рая".

След като се оплака от високите данъци във Франция, Депардийо получи почетно белгийско гражданство през 2013 г. През същата година президентът на Русия Владимир Путин му даде и руско гражданство.

Украйна наложи санкции на Депардийо през 2015 г. заради публичните му изказвания, че страната е "част от Русия".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG