Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев прати на Конституционния съд новия специален прокурор


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев сезира в сряда Конституционния съд (КС) с искане текстовете в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), създаващи новата фигурира на специален обвинител, който да разследва главния прокурор, да бъдат обявени за противоконституционни. Държавният глава вече веднъж спря законовата поправка, но депутатите от управляващото мнозинство не се съобразиха с ветото му и приеха повторно промените.

Обинителят по разследването на главния прокурор ще се избира от Пленума на ВСС с мнозинство от 15 от общо 25 гласа и ще има петгодишен мандат. След изтичането му ще може да избере дали да се върне в прокуратурата, или да стане съдия. Обвиненията срещу главния прокурор и заместниците му ще се внасят в Специализирания наказателен съд. При отказ да образува разследване срещу някой от тях, това постановление на новия специален обвинител ще подлежи на обжалване от подателя на сигнала пред спецсъда.

Според съображенията на Радев въвеждането на тази нова висша прокурорска фигура и предаването на подсъдността по тези дела изцяло на спецсъда засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища.

Чрез поправката, предложена от ГЕРБ, управляващите искат да отговорят на препоръките от различни европейски институции, в които се казва, че главният прокурор трябва да може да бъде разследван от независима фигура. Предложеното решение обаче беше разкритикувано последователно от ВСС, прокуратурата и европейските партньори на България.

В края на януари Съветът на Европа излезе с позиция, според която идеята за нов специален обвинител не е адекватно решение на проблема. Причината е, че той също ще работи в рамките на държавното обвинение, ръководено от главния прокурор. Затова оттам предложиха алтернативен вариант, при който едно евентуално бъдещо разследване срещу него да бъде водено от съдии, тъй като те не са част от системата на прокуратурата. То обаче не беше възприето от управляващите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG