Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джафар Панахи, който прави кино дори когато това е забранено


Джафар Панахи
Джафар Панахи

Жените, тяхната съдба, професионалното им развитие и борбата за независимост. Това е светът във филмите на иранския режисьор Джафар Панахи. Той ще получи наградата на Столичната община за „изключителен принос към изкуството на киното”, съобщиха организаторите на 25-ия София Филм Фест.

Филмът му „3 лица“, подобно на „Спусната завеса“ и „Такси“, получили овации на премиерите си в Берлин и по целия свят, е реализиран в условията на забрана да прави кино.

„Искам да се поставите на моето място като режисьор, който не може, а и не иска да прави нищо друго, освен да създава филми. Колко време ми остава? Може би двадесет години? Не мога да стоя без работа“, признава Панахи малко след арестуването си.

След конфликт с иранското правителство, развил се в продължение на няколко години заради съдържанието на филмите му, „Кръгът“ и „Пурпурно злато“ са забранени от ислямското правителство.

През 2010 г. иранските власти арестуват Панахи в дома му, заедно с жена му, дъщеря му и 15 техни гости. Режисьорът е обвинен за пропаганда срещу властта и осъден на шест години затвор. Освен това му е наложена 20-годишна забрана да прави филми, да дава интервюта и да напуска страната.

Политическата реалност обаче не може да спре творческия му дух. През 2012 г. Джафар Панахи е удостоен с награда „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент.

Той е смятан за един от най-значимите творци на „новата вълна“ в иранското кино. Носител е на фестивални призове като „Златен лъв“, „Златна мечка“, „Сребърна мечка“, „Златен леопард“ и още десетки престижни международни отличия. Творчеството му е познато на българските зрители още от 90-те години на ХХ век, а през 2002 и 2004 г. той гостува на София Филм Фест.

Джафар Панахи е роден на 11 юли 1960 г. в иранския град Мианех. Учи сценично майсторство в Университета за кино и телевизия в Техеран. След завършването си снима филми за телевизията и работи като асистент на Абас Киаростами във филма „Сред маслиновите дръвчета“ през 1994 г.

Сюжетът в „3 лица”, който ще бъде част от специалната програма на 25-ия София Филм Фест, се движи на границата между реалността и фикцията, разказвайки за необикновено пътуване из иранските села. Заснет от ръка, филмът представя на зрителите три жени – актриси, намиращи се в различен етап от своята кариера.

Едната е младо момиче от отдалечено селце, което мечтае да стане актриса и изпраща зов за помощ към популярната иранска звезда Беназ Джафари. Тя тръгва да я търси в компанията на самия Панахи. Двамата пътешественици обикалят много населени места и откриват хора с интригуващи съдби. Сред тях е и една пенсионирана актриса, отдала се на усамотение и изобразително изкуство.

За филма си „3 лица”, с който Джафар Панахи изказва почит към покойния си ментор Абас Киаростами, режисьорът е удостоен с наградата за най-добър филм от кинофестивала в Анталия и с отличия в Сао Пауло и Хамбург.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG