Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опит за преврат". Военни поискаха оставката на премиера в Армения, той оглави протест


Премиерът на Армения Никол Пашинян свика в Ереван протест в защита на правителството му от военните
Премиерът на Армения Никол Пашинян свика в Ереван протест в защита на правителството му от военните
"Ако дойдат тук, аз ще ги застрелям и убия"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Висши военни в Армения влязоха в четвъртък в директен конфликт с правителството на Никол Пашинян, призовавайки го да подаде оставка. Той отхвърли тази възможност и на свой ред заподозря армията в опит за преврат, заради което свика масов протест в центъра на столицата Ереван.

Повод за ескалацията на напрежението стана уволнението на първия заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили. Десетки военни подписаха изявление срещу правителството, в което се изразява „решителен протест“ срещу действията на управляващите.

Според изявлението, публикувано от началника на информацията в Генералния щаб Самвел Асатрян, уволнението е „антидържавна и безотговорна стъпка“, предприета „без да се вземат предвид националните и държавни интереси на Република Армения“.

„Премиерът на Република Армения, правителството, вече не могат да взимат адекватни решения в тази критична за арменския народ ситуация ситуация“, се казваше още в изялвението на военните.

Никол Пашинян отказа да подаде оставка и вместо това обяви уволнението на ръководителя на Генералния щаб Оник Гаспарян. Освен това отправи призив към привържениците на управляващите да се съберат в Ереван, за да подкрепят правителството. Самият Пашинян също излезе на улицата, предвождайки съмишлениците си с мегафон в ръка.

Протестът в подкрепа на правителството в центъра на Ереван
Протестът в подкрепа на правителството в центъра на Ереван

„Считам изявлението на Генералния щаб като опит за военен преврат. Каня всички наши привърженици на площада на Републиката в момента. Скоро ще изляза на живо пред обществеността“, написа премиерът в профила си във Фейсбук.

Излизайки пред около 20 000 поддръжници на площада на Републиката на 25 февруари, Пашинян заяви, че арменците няма да позволят на военните да поемат страната.

„Ситуацията е напрегната, но трябва да се съгласим, че не може да допуснем сблъсъци“, каза още арменският премиер пред поддръжниците си, часове след като обяви уволнението на Оник Гаспарян.

Президентът Армен Саркисян, чиято роля в управлението е по-скоро символична, коментира, че предприема спешни стъпки, за да се опита да потуши кризата, призовавайки всички замесени да „проявят сдържаност и здрав разум“.

Противници на кабинета на Пашинян също излязоха на протест в Ереван
Противници на кабинета на Пашинян също излязоха на протест в Ереван

Междувременно Кремъл обяви, че наблюдава с „изключителна тревога“ случващото се в Армения. „Призоваваме всички към спокойствие. Ситуацията трябва да остане на конституционното поле“, коментира Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу от своя страна заяви, че стабилността в Армения е от важно значение за примирието в Нагорни Карабах. По думите му Анкара следи внимателно събитията в Ереван, стараейки се да получава „по-детайлна информация по свои канали“.

Никол Пашинян е изправен пред вълна от протести и призиви да подаде оставка, след като сключеното от него споразумение за прекратяване на шестседмичния военен конфликт с Азербайджан в района на Нагорни Карабах.

С прекратяването на огъня и влизането на руски миротворци в региона, Армения обаче отсъпи контрола върху голяма част от Нагарни Карабах и всички седем околни области на Азербайджан, които бяха окупирани от арменските сили от началото на 90-те години. Това предизвика масово недоволство срещу правителството на Пашинян в родината му, защото беше видяно като поражение.

На 20 февруари хиляди протестиращи се събраха в Ереван, блокирайки няколко съседни улици и временно парализирайки движението в центъра на града. Демонстрантите тогава скандираха „Армения без Никол“ и „Никол предател“. Премиерът засега отхвърля всички призиви да подаде оствка, но допусна възможност за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG