Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Знак, че сме на прав път”. Журналистка от “Господарите” е тормозена заради свое разследване


Виктория Симеонова открива очернящи публикации с нейната снимка по стените в офиса на фирмата, която разследва. Стопкадър от видео.
Виктория Симеонова открива очернящи публикации с нейната снимка по стените в офиса на фирмата, която разследва. Стопкадър от видео.

Екипът на “Господарите” изпрати сигнал до медиите за продължителна кампания срещу журналистката Виктория Симеонова. Тя е подложена на тормоз чрез телефонни обаждания и очернящи публикации в група от интернет сайтове.

Журналистката свързва кампанията с поредица нейни разследващи репортажи за фирми, които незаконно предоставят финансови услуги. Пред камерата на “Господарите” пострадали твърдят, че са били измамени със сериозни суми пари. Става дума за група от свързани фирми, за които Комисията за финансов надзор (КФН) редовно предупреждава гражданите да внимават, защото те не са лицензирани да предлагат финансови услуги.

Виктория Симеонова получава сигнали от хора, които твърдят, че са измамени с между 10 000 и 166 000 лева. Тя открива, че фирмите са свързани с “Глобал Маркетс”, чийто лиценз беше отнет от КФН през 2015 г. заради нарушения.

През 2018 г. Предаването “Господари на ефира”, чийто наследник е сайтът “Господарите”, разкри връзки между собствениците на “Глобал Маркетс” и редица нови фирми с подобна дейност. Тогава прокуратурата съобщи за образувани 5 досъдебни производства, припомнят журналистите.

Виктория Симеонова открива, че същите хора продължават да развиват дейност под името “Гранд Спот Маркет”. Фирмата е регистирана на един адрес с фирма с подобно име - “Гранд Истърн Маркет”, за която КФН предупреди в края на 2020 г., че се занимава с “финансови измами”.

Когато екип на “Господарите” отива на среща с представител на фирмата, журналистката е посрещната от екип на жълт сайт, а по стените са залепени обяви за сексуални услуги с нейната снимка и телефон. По-късно тя открива, че от профилите й в социалните мрежи са свалени нейни снимки, които се появяват в различни сайтове за секс услуги. Очернящи публикации за нея се появяват в група жълти сайтове, свързани с фирмите, които предлагат незаконно финансови услуги.

“Като журналист знам, че тези опити за сплашване са знак, че сме на прав път. Всъщност, колкото повече заплахи получавам, толкова повече те сами признават вината си”, каза Виктория Симеонова пред Свободна Европа.

Тя каза още, че екипът на “Господарите” няма да спре да работи по темата за финансовите измами. Симеонова очаква “прокуратурата да си свърши работата” и да прекрати дейността на “тази престъпна група”.

До момента журналистката е получила сигнали за измами за общо над 700 хиляди лева.

След като разбира, че телефонът и адресът й са публикувани в сайт за сексуални услуги, Симеонова подава сигнал и в Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) към МВР.

Репортерката е изпратила въпроси във връзка със своите разследвания и до прокуратурата, но не е получила отговори.

Свободна Европа изпрати въпроси до имейла, който е публикуван на сайта на “Глобал Спот Маркетс”. Писмото беше автоматично върнато, защото такъв адрес всъщност не съществува. Изпратихме въпросите си и чрез формата за контакт на сайта, но не сме получили отговори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG