Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички се съгласиха". ЕС се приближава до приемане на ваксинационни сертификати за пътуване


Председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел
Председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) са все по-близо до единно решение за създаване на т.нар. ваксинационни сертификати, които да гарантират на имунизираните срещу COVID-19 различни привилегии като пътувания или посещения на ресторант и кино, например. Това съобщиха световните агенции след онлайн срещата на върха на ЕС в четвъртък вечерта.

Макар европейските лидери все още да не са единодушни, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви на пресконференция, че сред тях се наблюдава „все по-голямо сближаване“ по този въпрос. Идеята се подкрепя особено от страни членки, чиято икономика разчита на туризма.

„Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение“, коментира след виртуалната среща на върха и германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Според нея подобни сертификати, даващи право на ваксинираните да пътуват в Европа, могат да бъдат налични още преди лятото. Меркел смята, че Европейската комисия (ЕК) ще има нужда от около три месеца, за да създаде техническата основа за подобни документи.

Участниците в онлайн срещата на върха на ЕС приеха в края ѝ общо изявление, в което обаче липсва конкретика по темата. Европейските лидери заявяват, че ще продължат „търсенето на подход и ще [обсъдят] отново този въпрос“ и допълват, че засега ограниченията за пътуване през граница в ЕС за развлечение трябва да останат в сила.

Ускоряване на производството на ваксини

Европейският съвет настоява производителите на ваксини да осигурят предсказуемост за доставките и да ги извършват по графика, залегнал в сключените договори. Необходимо е да се ускори одобрението, производството и разпространението на ваксините и трябва да се повиши скоростта на имунизационната кампания, се казва още в общото извление от виртуалната среща, цитирано от БТА.

Според Ангела Меркел ЕС трябва да се подготви за ситуация, при която ще се наложи ваксинаионната кампания да продължи и през следващите години заради появата на нови разновидности на коронавирус. Затова тя настоява капацитетът за производство на ваксини да се увеличи в краткосрочен план.

ЕК и страните членки са изправени преди критики за бавните темпове, с които протича имунизационната кампания в Европа. Тя беше затруднена от забавените доставки на ваксини, заради които Европейският парламент (ЕП) изслуша в четвъртък ръководителите на големите компании – производители.

Според официалните данни към момента около 8% от възрастното население на ЕС е получило поне една доза от ваксина срещу COVID-19, което представлява сериозно изоставане спрямо развитите страни като САЩ, Великобритания и Израел.

Въпреки бавния напредък, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че блокът все още може да постигне целта си да ваксинира 70% от възрастните – общо около 255 милиона души – до септември.

Нов единен номер за хора без COVID-19

След срещата на европейските лидери тя съобщи още, че до три месеца се очаква Евросъюзът да има техническа готовност за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу коронавирус, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване.

По думите на Фон дер Лайен държавите от ЕС са се споразумели за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система. Тя отбеляза, че целта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими една с друга.

Урсула фон дер Лайен съобщи още, че до края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози. Тя добави и, че британският вариант на коронавируса вече е проникнал навсякъде в съюза, южноафриканският – в 14 страни членки, а бразилският – в седем. Според последните данни за пандемията разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG