Връзки за достъпност

Извънредни новини

AstraZeneca увери ЕП, че ще увеличи производството на ваксини следващите месеци


Паскал Сорио говори пред евродепутати от комисиите по обществено здраве и промишленост
Паскал Сорио говори пред евродепутати от комисиите по обществено здраве и промишленост

Затрудненията с доставките на ваксината на AstraZeneca в Европейския съюз (ЕС) са свързани с по-бавното усвояване на технологията на производство в някои заводи, но в следващите месеци може да се очаква удвояване на производството. Това заяви изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио по време на съвместно заседание по темата на две комисии от Европейския парламент (ЕП) в четвъртък вечерта.

Членовете на комисиите по обществено здраве (ENVI) и промишленост (ITRE) изслушаха ръководителите на производителите на ваксини срещу коронавирус заради проблемите с доставките напоследък.

AstraZeneca съобщи през януари, че няма да може да достави всички договорени дози за първото тримесечие на 2021 г. за целия ЕС, а през тази седмица стана ясно, че ще има забавяне и с договорените количества за второто тримесечие от годината. Липсата на достатъчно налични ваксини доведе до временно спиране на „зелени коридори“ за масова имунизация в България в очакване на следващата доставка от компанията през уикенда.

"Работим 24/7 за подобряване на доставките и се надявам да наваксаме и отговорим на очакванита за второто тримесечие", заяви Сорио по време на онлайн изслушването си в Европарламента без обаче да посочи конкретни бройки.

AstraZeneca е обект на критики, че е сключила договор за доставка на 300 млн. дози от препарата си с ЕС, от които 180 млн. би трябвало да бъдат доставени между април и юни, но това изглежда няма да се случи. По думите на Сорио компанията се опитва до края на март да достави на ЕС 40 млн. дози, което е по-малко от половината договорено количество за първото тримесечие на годината.

По повод опасенията, че предприятия на територията на ЕС произвеждат количества за износ във Великобритания, директорът на компанията увери евродепутатите, че почти всички количества от тази ваксина, произвеждани в ЕС, не подлежат на износ, предаде БТА. Сорио добави и, че няма "черен пазар" за тези ваксини, а всички произведени количества се продават направо на правителствата по света, без да се пазят количества на склад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG