Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде е България? Кой как се справя с ваксинирането по света


Ваксинационен център в столицата на Белгия, Брюксел. В страната доза от ваксините срещу COVID-19 са получили 5.9 на всеки 100 души
Ваксинационен център в столицата на Белгия, Брюксел. В страната доза от ваксините срещу COVID-19 са получили 5.9 на всеки 100 души

“Управляваме най-добре и пандемията“.

Това каза във вторник министър-председателят Бойко Борисов на посещение в хасковското село Малево, където наблюдава как мобилен екип поставя ваксини.

Думите му дойдоха заедно с оценка на ваксинационния процес в страната, чиито темп нарасна след като в петък бяха разкрити “зелени коридори“, позволяващи на всеки желаещ да се имунизира. "Организацията на процеса е перфектна", каза Борисов.

Началото на свободното ваксиниране в България доведе до ръст на ваксинираните. До 19 февруари доза ваксина бяха получили средно 1,5 души на всеки 100. Към 23 февруари те са вече 2,13.

Въпреки добрите резултати България продължава да е на последно място сред страните членки на ЕС по темп на имунизиране.

Следващите редове разказват как изглежда картината за Европа и останалата част на света. Ще научите и как Чили се нареди сред най-добрите при ваксинацията.

Европа, ЕС и Балканите

Като цяло резултатите за ЕС не са високи, което се очакваше да се случи след признанието за забавяне, дошло от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и многобройните новини за забавяне на доставките.

Данните за ваксинацията в ЕС показват, че средно за страните от блока доза са получили 6.3 души на всеки 100. Най-добро е представянето до момента на Малта с 15.02, следвана от Дания с 8.19 и Румъния със 7.48.

Освен България, която отчита най-нисък брой ваксинирани, най-бавно процесът протича в Латвия, където 2.64 на всеки 100 са получили доза, Хърватия - 4.05, и Нидерландия - 4.88.

В Европа безспорен лидер е Великобритания, където 27.34 на всеки 100 души са получили доза. Заради добрите резултати във вторник премиерът Борис Джонсън обяви плана на правителството за поетапното разхлабване на стриктните мерки, наложени в Обединеното кралство. Според него всички социални ограничения могат да бъдат вдигнати до 21 юни. В резултат хиляди британци започнаха да правят резервации за почивки. Най-големите туроператори отчетоха повишаване на продажбите над шест пъти само в рамките на ден.

Как планът за ваксините стигна до "зелените коридори"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Останалите “отличници“ на континента са Сърбия с 14.5 души на всеки 100 (към 14 февруари), които са поставили една от дозите, и Швейцария, където това се е случило със 7.9 на всеки 100 души (към 21 февруари).

В рамките на континента най-бавно кампаниите по ваксиниране в момента вървят в Албания, където доза е получена от 0.15 от всеки 100 души от населението, и Беларус - 0.22.

Израел и всички останали

Така, както Великобритания е значително пред останалите държави в Европа по отношение на броя поставени ваксини, Израел е убедителният лидер в световен мащаб.

84.9 на всеки 100 граждани на територията на страната вече са получили доза от ваксината, а според данните общо на ден се ваксинират по 150 хиляди души. Въпреки това и резултатите от изследвания, показващи значително намаляване на разпространението на вируса вследствие на ваксинацията, местното правителство не бърза с разхлабването на мерките.

Обединените арабски емирства също са сред лидерите в световен мащаб като там доза от ваксините са получили 58.0 на всеки 100 души. Високият брой на ваксинираните се дължи отчасти на големите поръчки на китайската Sinopharm, както и на продукта на Pfizer/BioNTech. Според прогнози на местните власти до края на март трябва да бъде ваксинирано повече от половината население.

Сериозен ръст от началото на февруари се наблюдава в броя ваксинирани в САЩ. За този период броят на гражданите, получили доза от ваксините, се е увеличил двойно и вече достига 19.6 души на всеки 100.

В света сред страните, които се бавят и тепърва започват поставянето на ваксини, попадат някои от водещите икономики като Австралия и Япония, стартирали процеса в последните няколко дни.

Страните с нисък брой ваксинирани, които бяха много тежко засегнати от пандемията, са Мексико, където досега доза са получили 1.4 на всеки 100 души, и Бразилия с 3.5.

Успешният пример на Чили

Измежду държавите, в които най-много хора са получили доза от ваксините, неочаквано попада и Чили. Южноамериканската държава в последните години се намира в социално-политическа криза. Редица издания посочват, че именно масовото недоволство и най-големите протести след края на управлението на Аугусто Пиночет, са сред причините за усилията на властта. Готвещият се за избори през ноември президент на страната Себастиан Пинера има най-ниските нива на одобрение след завръщането на демокрацията.

Себастиан Пинера ще се яви на избори за преизбирането си на президентския пост през ноември
Себастиан Пинера ще се яви на избори за преизбирането си на президентския пост през ноември

Заради сериозните позиции на страната по отношение на търговията и добрите показатели на икономиката преди началото на пандемията, Сантяго успя да се договори с редица компании за получаването на милиони ваксини в кратки срокове. Така чилийците успяха да поръчат и да получат от китайската Sinovac, както и от AstraZeneca и Pfizer. Доставки са договорени още и за продуктите на Johnson&Johnson и китайската CanSino.

Позициите на Чили бяха допълнително подсилени и заради готовността на страната да разреши провеждането на трета фаза от тестването на ваксините на AstraZeneca, Johnson&Johnson, CanSino и Sinovac. Затова помогнаха и добрите връзки между фармацевтичните компании и местните университети.

До момента в страната доза са получили 16.3 на всеки 100 души. Планът на правителството е да ваксинира 5 млн. души до края на април и общо 15 млн., или 80% от цялото население, до края на юли.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG