Връзки за достъпност

Извънредни новини

AstraZeneca ще съкрати доставките на ваксини срещу COVID-19 за ЕС и за второто тримесечие


Доставка на пратка с ваксина на AstraZeneca
Доставка на пратка с ваксина на AstraZeneca

Фармацевтичната компания AstraZeneca е предупредила, че няма да достави всички предвидени дози от ваксината си за Европейския съюз и през второто тримесечие на годината, съобщи Ройтерс. Според представител на ЕС, цитиран от агенцията, фирмата ще достави по-малко от половината предвидени дози.

AstraZeneca съобщи през януари, че няма да може да достави всички договорени дози за първото тримесечие на 2021 г. Тогава според източници на Ройтерс доставките за ЕС бяха намалени с 60% или ваксини за 25 милиона души по-малко. Това предизвика спор между фармацевтичния гигант и Европейската комисия, която настояваше всички поръчани дози да бъдат доставени в срок.

Междувременно предварителни данни от проучване в Шотландия показа, че и двете използвани там ваксини – на AstraZeneca и на Pfizer/BioNTech - са ефективни в предотвратяването на тежко протичане на заболяване от COVID-19, което да налага хоспитализация.

Спад в доставките

Източник на Ройтерс от Брюксел, който участва пряко в преговорите с AstraZeneca, е посочил, че представителите на фармацевтичната компания са казали по време на разговорите, че „по-малко от 90 милиона дози“ ще бъдат доставени в ЕС във второто тримесечие на 2021 г. Това значи, че доставките ще са наполовина по-малко от планираното.

В официално изявление, цитирано от Ройтерс, AstraZeneca съобщи, че се опитва да увеличи производството си и да достави всички обещани за април, май и юни дози – общо 180 милиона. Компанията не е отрекла пред агенцията, че е предупредила за съкращаване на доставките.

Доставките за първото тримесечие също ще бъдат значително по-малко от предвидените 90 милиона дози. Според източника на Ройтерс компанията планира да достави около 40 милиона ваксини за януари, февруари и март.

Очакваното съкращаване на доставките прави несигурно изпълнението на целта ЕС да ваксинира 70% от населението си до лятото. Според говорител на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс, ако другите компании изпълнят поетите ангажименти, съкращаването на доставките от AstraZeneca няма да се отрази на този план.

Освен AstraZeneca, производителите и на другите две ваксини, одобрени и използвани в ЕС – на Pfizer/BioNTech и на Moderna – също обявиха закъснения в доставките.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, на 29 януари. Тя вече се използва във всички държави от ЕС, включително и в България.

Европейският съюз е поръчал общо 400 милиона дози от ваксината, която се прилага в две дози.

България е поръчала най-много количества от тази ваксина - 4,5 милиона дози. По думите на здравния министър през февруари държавата очакваше да получи 260 000 дози от препарата. Към 24 февруари доставените дози са 117 600.

Ефективност срещу тежко заболяване

Предварителни данни от проучване на ефектите от имунизацията в Шотландия показаха, че ваксините на Pfizer/BioNTech и на AstraZeneca намаляват значително риска от тежко протичане на COVID-19, което да налага хоспитализация.

Според цитирани от Ройтерс данни от проучването, което все още не е получило рецензии от научната общност, четири седмици след поставянето на първата доза от ваксините, препаратът на Pfizer/BioNTech намалява с 85% риска от хоспитализация, а този на AstraZeneca – с 94%. Проучването обхваща цялото население на Шотландия, от което 21 % са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19.

„Тези резултати са окуражаващи и ни дават повод да сме оптимисти за бъдещето“, каза Азиз Шейх, професор в Университета в Единбург, който е сред ръководителите на изследването. Той допълни, че тези резултати са предварителни и тепърва предстои да бъдат рецензирани от други учени, но според него данните да окуражаващи.

„Вече имаме доказателства от цяла държава, че ваксинацията осигурява защита срещу хоспитализация заради COVID-19“.

Как планът за ваксините стигна до "зелените коридори"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG