Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксините на някои места свършиха. Премиерът отчете "перфектна организация"


В посетеното от Бойко Борисов село Малево имаше ваксини. Не навсякъде в страната обаче е така
В посетеното от Бойко Борисов село Малево имаше ваксини. Не навсякъде в страната обаче е така

Четири дни след отварянето на “зелените коридори“ и започналото масово имунизиране на всички желаещи, от много места в страната започнаха да пристигат сигнали, че ваксините са свършили. Личните лекари се оплакват от неразбории, а на някои места процесът на ваксиниране просто спря.

От петък, по нареждане на премиера Бойко Борисов, бавно напредващият досега процес на ваксинация рязко премина към допускане на всеки, желаещ да се имунизира. В следващите четири дни бяха поставени над 40 хиляди дози, като на много места се извиха опашки.

"Ваксинацията върви с темпове, които на нас ни харесват", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов във вторник. Той прогнозира, че ако тази скорост на имунизация се запази, може до края на лятото да бъде постигнат колективен имунитет. Ангелов потвърди, че заведенията ще отворят от понеделник, 1 март. Министърът призна, че все още има проблеми с дистрибуцията, но отдаде това не на хаос, а на наплив за имунизация.

“Организацията на процеса е перфектна“, каза и премиерът Бойко Борисов по време на посещение в село Малево, община Хасково.

Обикаляне без резултат

Въпреки обявената перфектна организация, изглежда, че нещата не протичат по най-гладкия начин извън София.

Как планът за ваксините стигна до "зелените коридори"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Пред Свободна Европа жителка на Пловдив каза, че от рано сутринта опитва да се ваксинира, но в обявените пунктове казват, че ваксини не са налични, включително и в местната Регионална здравна инспекция (РЗИ).

Пред Свободна Европа дежурният епидемиолог на РЗИ Пловдив отказа да предостави информация, тъй като не е оторизиран за това и ни пренасочи към секретарката, която преди това беше препратила обаждането към епидемиолога.

В една от групите във Фейсбук, посветени на ваксинирането, жена от Сандански описва подобна ситуация и в нейния град.

“Дали някой има информация в Сандански къде поставят ваксини за Ковид? Приятел обикаля и трите официално обявени пункта и го връщат. Не поставяли“, пише Мария Златева.

Свободна Европа се опита да се свърже с РЗИ Благоевград, която отговаря за Сандански, но от там не отговориха на нито един от посочените телефони за връзка.

Личните лекари – участват, но без ваксини

Планът за ваксинация предвиждаше в процеса да бъдат включени и личните лекари. Заявили участие общопрактикуващи лекари в страната са 4300. В последния месец те правеха списъци на желаещите да се ваксинират сред своите пациенти.

Още в първия ден, в който личните лекари трябваше да започнат да имунизират, се оказа, че при тях масово липсват ваксини.

В понеделник лични лекари от Пловдив се оплакаха, че до тях не са достигнали заявените бройки ваксини. БНТ съобщи, че от местната РЗИ са уверили, че до забавяне в масовата ваксинация няма да се стигне, тъй като част от записаните пациенти вече са били имунизирани. Затова обаче не са били уведомени личните лекари.

За подобна ситуация споделя и общопрактикуващ лекар от Варна.

Отпускаха минимални количества ваксини и не на всички явили се лекари.
Николай Христов, лекар от Варна

“Днес пред РЗИ Варна имаше опашка от колеги с хладилни чанти. След доволно количество неразбории и разправии, администрацията отпускаше минимални количества ваксини и не на всички явили се лекари“, казва Николай Христов. Той е получил 20 дози, след като е подал списък с общо 160 пациенти, желаещи ваксина.

Пред Свободна Европа от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България потвърдиха информацията за липса на достатъчно дози ваксини за пациентите им.

“Да, колеги от цялата страна споделят, че не са получили това, което са очаквали. Реално и ние чакаме от тях някаква развръзка“, казаха от организацията.

За проблем с доставянето на ваксини на личните лекари призна и здравният министър Костадин Ангелов. Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев каза пред Свободна Европа, че се е наложило спешно транспортиране на ваксини от един регион към друг.

Има ли достатъчно дози

Проблемите с ваксинирането на гражданите и липсата на централизирана информация повдигнаха въпроса за това дали са налични достатъчно дози от ваксините.

В петък изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, потвърди пред Нова телевизия, че в началото на процеса е имало затруднения заради малкото доставки, но подчерта, че в последните дни пристигат значително по-големи количества.

“Затова разрешихме да се включат участници и от четвъртата фаза на имунизация срещу COVID-19. Оттук нататък ще е важно да се следва строгата организация”, каза още той.

Според проверка на Свободна Европа от първата доставка на ваксини на Pfizer/BioNTech през декември, досега от компанията са доставили общо 124 800 дози. От препарата на AstraZeneca у нас са пристигнали 117 600 дози, а от този на Moderna 12 000 дози. Общият брой на доставените дози е 254 400.

Към 23 февруари по данни на Единния информационен портал общият брой поставени дози е 131 063, което означава, че в наличност би следвало да има почти още толкова дози, отколкото общо досега са били поставени.

В понеделник в България трябваше да пристигне и нова доставка на ваксини на Pfizer с общо над 20 хил. дози, но към момента няма информация дали тя е пристигнала и кога ще се случи това.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG