Връзки за достъпност

Извънредни новини

8.1% положителни тестове за COVID-19. Започва ваксинацията при личните лекари


От понеделник личните лекари се включват в процеса по имунизация, който ще продължи да се изпълнява за всички желаещи и в разкритите за целта пунктове
От понеделник личните лекари се включват в процеса по имунизация, който ще продължи да се изпълнява за всички желаещи и в разкритите за целта пунктове

От понеделник личните лекари се включват в кампанията по масова ваксинация срещу COVID-19. Общо 4300 от тях ще се включват в процеса, след като през последния месец те трябваше да събират данни за желаещите да се имунизират.

В неделя главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че едно от сериозните притеснения около процеса, свързано с необходимата документация за имунизираните, вече е отстранен.

Общият брой на поставените ваксини в неделя достигна 10 998, съобщават от Единния информационен портал. От началото на кампанията в края на декември досега необходимите две дози са получили общо 26 973 души, а 65 408 чакат за втората инжекция. През изминалата седмица здравният министър Костадин Ангелов призна, че процесът по ваксинация в страната върви бавно, след което в петък премиерът Бойко Борисов обяви отварянето на “зелен коридор” за всички, желаещи да се имунизират.

Въпреки включването на личните лекари със заповед на здравния министър продължава и ваксинирането за всички желаещи в имунизационните пунктове пред големите болници. В работните дни желаещите ще бъдат приемани следобед, а в болниците, където има голям наплив, се предвижда възможност да се отварят и денонощни пунктове.

За последното денонощие общият брой на новозаразените е 227 души. НАправените тестовете са 2792, от които положителни са били 8.13%. Общо от март 2020 г., когато бяха регистрирани първите случаи, броят им у нас достигна 233 666.

Като излекувани за последните 24 часа в Единния информационен портал са регистрирани 114 души, а от началото на пандемията техният брой е вече 200 252.

За последното денонощие са починали 15 души, които са били положителни за COVID-19, с което общият брой на жертвите достигна 9854.

Повече информация за развитието на пандемията у нас можете да откриете в блога. Разпространението на коронавируса по света можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG