Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме нужда от ваксини". Закъснелите доставки от AstraZeneca спряха "зелени коридори"


Здравният министър Костадин Ангелов
Здравният министър Костадин Ангелов

Обявените в края на миналата седмица от правителството т.нар. „зелени коридори“ в големите болници за масова имунизация срещу коронавирус започнаха временно да спират заради липсата на ваксини в четвъртък. Това потвърди здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък.

Към момента сред пунктовете, които временно са спрели работа, са тези във Военномедицинска академия (ВМА) и болниците „Св. Анна“ и „Св. Иван Рилски“ в София. От думите на Ангелов стана ясно, че здравните власти се надяват фармацевтичната компания AstraZeneca да ускори доставките на ваксината си срещу COVID-19.

Това става на фона на новината, че компанията ще забави доставките за Европейския съюз (ЕС) не само за първото, но и за второто тримесечие на 2021 г. Здравният министър възнамерява да говори по този въпрос и с еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакиду, тъй като Европейската комисия (ЕК) е сключила договорите за доставка на дозите, които България все още очаква.

140 000 вместо 450 000 дози

Ангелов изрази възмущението си, че AstraZeneca продължава да не спазва поетите ангажименти, а вместо това е изпратила на здравното министерство учтиво писмо. По думите му по договор в страната е трябвало да пристигнат 451 832 дози от препарата на компанията през февруари, а сега се оказва, че „може би ще дойдат“ 170 400 дози.

„Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен – нито имаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което ние воюваме, всичко е черно и бяло – хората или са здрави, или са болни, или са живи, или са умрели“, коментира здравният министър пред журналисти в Министерския съвет.

Ангелов добави, че правителството е съобщило, че може да изпрати самолет, който да вземе следващата доставка. По последни данни тя се очаква да пристигне с камиони в България през уикенда. Премиерът Бойко Борисов също се възмути, че „големите компании се мотаят“ и така поставят под въпрос ваксинационния план на управляващите.

Междувременно БНТ публикува изпратеното от AstraZeneca писмо до България, от което става ясно, че на 15 февруари българските здравни власти са получили потвърждение, че ще получат до края на месеца две доставки – от 87 993 и от 54 444 дози. Впоследствие е станало ясно, че тези доставки няма да бъдат изпълнени. На 1 март държавата ще получи 52 800 дози от ваксината вместо очакваните 142 437 – забавените доставки за февруари.

Държавата иска от фармацевтичната компания да изпрати пратката от 52 800 дози незабавно и изразява готовност да осигури транспорт. Освен това иска останалите 89 637 дози, които е очаквала през февруари, да бъдат доставени в началото на март. България е поръчала най-много количества от ваксината на AstraZeneca – 4,5 милиона дози. До момента са доставени 117 600 дози от препарата. Страната разчита именно на тази ваксина за масовата имунизация срещу COVID-19.

Проблемите с AstraZeneca

AstraZeneca съобщи през януари, че няма да може да достави всички договорени дози за първото тримесечие на 2021 г. за целия Европейски съюз. Тогава според източници на Ройтерс доставките за ЕС бяха намалени с 60% или ваксини за 25 милиона души по-малко. Това предизвика спор между фармацевтичния гигант и ЕK, която настояваше всички поръчани дози да бъдат доставени в срок. Тогава българските здравни власти заявиха, че не очакват обявеното от AstraZeneca забавяне на доставките на ваксината ѝ срещу коронавируса да се отрази на ваксинационния план на България

По-рано тази седмица AstraZeneca е предупредила, че няма да достави всички предвидени дози от ваксината си за Европейския съюз и през второто тримесечие на годината, съобщи Ройтерс. Според представител на ЕС, цитиран от агенцията, фирмата ще достави по-малко от половината от предвидените 180 милиона дози.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, на 29 януари. Тя вече се използва във всички държави от ЕС, включително и в България. Европейският съюз е поръчал общо 400 милиона дози от ваксината, която се прилага в две дози.

Заради проблемите с доставката на ваксини в четвъртък предстои комисиите по обществено здраве (ENVI) и промишленост (ITRE) в Европейския парламент да изслушат ръководителите на най-големите производители на препарати срещу коронавирус. В заседанието, което започва в 17.00 часа българско време, ще участват и еврокомисарите Стела Кириакидис и Тиери Бретон, отговарящи за здравеопазването и вътрешния пазар в ЕС.

Наличности и очаквани доставки

На този фон българският здравен министър Костадин Ангелов все пак изрази надежда, че ваксинационният план на правителството няма да пропадне, тъй като около 35 000 дози от ваксината на AstraZeneca вече са разпределени в здравната система, включително и сред лични лекари.

Освен това в четвъртък в страната пристигна пратка с 12 000 дози от ваксината на Moderna. През март от тази ваксина се очакват още 85 000 дози. По думите на Ангелов са водени разговори с Германия и Франция за 1 милион от ваксините на Pfeizer, които да пристигнат през март в България.

Въпреки липсата на ваксини и временното спиране на „зелени коридори“ в големи столични болници през последните 24 часа здравните власти отчитат рекорден брой имунизирани срещу COVID-19 – 20 236. От общия брой ваксинирани – 168 462, с втора доза вече са 32 008 души, показват данните в Единния информационен портал.

Актуалните данни за епидемията

Министърът потвърди плановете на правителството за отваряне на всички затворени заради епидемията бизнеси до началото на април, въпреки че броят на новозаразените на денонощие продължава да се увеличава.

България вече е 14-а в ЕС и пета на Балканите по заболеваемост, отчете главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му само две области засега остават в т.нар. жълта зона, останалите плавно преливат от оранжево към червено. Има преливане на по-висока заболеваемост в Перник, София, Враца, Плевен. Положителното според него е, че смъртността е в плато и числата се задържат.

Ген. Венцислав Мутафчийски обаче добави, че на 7-дневна база нещата „не са толкова оптимистични“ – 216 на 100 000 души са заразени. Той все пак уточни, че „отчитането в цял свят става на 14-дневна база, така че има още седмица да преценим дали това е трайна тенденция“. По думите му в последните 3 дни се наблюдава експоненциално увеличение на новите случаи, но смъртността бележи спад със 7% и е 7.1 на 100 000 души. За сравнение преди 2 седмици беше 8.5 на 100 000 души.

През последното денонощие в страната са направени 12 066 теста, от които положителни са били 1733, или 14.36% от всички проби, сочат данните на Единния информационен портал. Най-много положителни тестове има регистрирани в София 464, следвани от Пловдив – 139 и Бургас – 94. Активните случаи в момента са 30 093. В болница се намират 4202 пациенти, а 369 от тях са в интензивно отделение.

Общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 242 124 души. За последното денонощие са излекувани 505 и са починали 48. Общият брой на загубилите битката с коронавируса вече е 10 026, а на излекуваните – 202 005 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG