Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП поиска кабинетът да купи руската ваксина "Спутник V". ГЕРБ обвини опозицията в саботаж


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

БСП предлага парламентът да приеме решение, с което да възложи на правителството започване на преговори с Русия за закупуване на ваксината "Спутник V". Мотивът на социалистите е, че страните членки на Европейския съюз (ЕС) имат право на своя отговорност да осигурят и други ваксини срещу коронавируса, а не само одобрените за ползване в общността.

От парламентарната група на ГЕРБ реагираха остро на предложението, обвинявайки опозицията в "системен саботаж" на дейстията на управляващите срещу епидемията.

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова и други страни като Унгария, Израел и Словакия имат намерение да водят преговори с Русия. По думите ѝ България трябва да подходи по същия начин и да закупи "Спутник V", защото в противен случай може да завърши с ваксинирането на 70% от населението си около 2040 г., както изчтисли "Политико".

БСП настоява ГЕРБ да включи предложението за преговори за руската ваксина в дневния ред на парламента до 5 март, когато се очаква да е последното му заседание преди предизборната ваканция. Ако това не се случи, социалистите ще съберат необходимите 48 подписа за извънредно заседание на депутатите по въпроса.

Като допълнителен аргумент за закупуването на руския препарат, Нинова посочи, че в страната има много желаещи да се имунизират, но има недостиг на ваксини.

Според лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова това предложение на БСП показва „тежка липса на експертиза“, тъй като би било в нарушение на европейското законодателство.

Депутатката от управляващото мнозинство обясни, че има в ЕС действа процедура за разрешаване употребата на лекарствени продукти, особено за продукти, свързани с превенция и лечение на вирусните заболявания.

По време на парламентарен контрол в края на януари здравният министър Костадин Ангелов вече допусна, че България може да прибегне до внос на ваксини от държави извън ЕС, но само ако те са получили европейско разрешение.

"Спутник V" обаче едва ли ще получи скоро такова, тъй като за нея не са внесени документи за преглед в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Въпреки че от Русия вече обявиха, че са в контакт с агенцията, от ЕМА отрекоха процедурата да е задвижена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG