Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ одобриха еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson


Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) разреши употребата на ваксината на Johnson & Johnson, от която се прилага само една доза, съобщи Би Би Си. Това е третата ваксина, разрешена за употреба в Съединените щати. Здравните власти очакват по този начин да се ускори процеса на ваксинация в страната.

Ваксината е тествана при повече от 44 000 души в САЩ, Южна Африка и Латинска Америка. В световен мащаб препаратът е бил 66,1% ефективен срещу умерена до тежка форма на протичане на Covid-19 поне четири седмици след ваксинацията, според анализ на FDA. В САЩ се счита за 72% ефективен и предлага 86% защита срещу тежки форми на заболяването, съобщава Си Ен Ен.

"Една доза ще ви предпази от болницата, от отделението за интензивно лечение и от моргата", каза д-р Пол Офит от FDA. Предимството на този препарат е, че се съхранява в обикновен хладилник и се прилага само в една доза.

“Колкото повече ваксини с висока ефикасност успеем да включим в действие, толкова по-добре", каза д-р Антъни Фаучи, главният експерт на САЩ по инфекциозни болести, преди решението на регулаторния орган.

Компанията може да достави 4 млн. дози веднага, 20 млн. до края на март и 100 млн. дози до края на юни.

Johnson & Johnson кандидатства за разрешение за спешна употреба на ваксината си в Европа и има за цел да произведе около 1 милиард дози до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG