Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виктор Орбан се имунизира с китайска ваксина срещу COVID-19


Viktor Orban, vaccination

Премиерът на Унгария Виктор Орбан беше ваксиниран в неделя срещу COVID-19 с ваксината на китайската компания "Синофарм", съобщи Ройтерс. "Ваксиниран", написа Орбан в социалните мрежи и публикува снимка.

Унгария стана първата страна от Европейския съюз, която започна да ваксинира населението си с китайската ваксина срещу коронавируса. В страната се правят и ваксинации и руската ваксина "Спутник V". Нито китайската, нито руската ваксина са одобрени за ползване от регулаторния орган на Европейския съюз.

Орбан предупреди в петък, че е възможно затягане на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, защото дневният брой на заразените с COVID-19 е достигнал най-високата си стойност от началото на годината. Властите предупреждават за опасност от претоварване на унгарските болници през следващите две седмици.

През следващите 4 месеца Унгария очаква да получи общо 5 милиона дози от ваксината на "Синофарм". Будапеща търсеше начини да купи ваксини от държави извън програмата на ЕС за общи поръчки. Според унгарското правителство забавянето в тези доставки води до загуба на човешки живот.

Ваксината на "Синофарм", за която разработчикът й казва, че има близо 80 на сто ефективност, вече се използва и в Сърбия. Унгария договори също купуването на 2 милиона дози от руската ваксина "Спутник V" и вече я използва.

Русия и Китай не са подали документи в Европейската агенция по лекарствата за разрешение за употреба на техните ваксини на територията на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG