Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кандидатът на ГЕРБ Любен Дилов ще е всяка неделя на екран. bTV обеща той да не агитира


Любен Дилов
Любен Дилов

Водачът на листата на ГЕРБ в Бургас Любен Дилов-син ще бъде в ефира на bTV по два часа всяка неделя вечер в продължение на цялата предизборна кампания в качеството си на жури в шоуто “България търси талант”. Това стана ясно от отговори на телевизията на въпроси на Свободна Европа.

Политикът и бивш журналист беше обявен преди ден официално като водач “гражданска квота” на листата на управляващата партия ГЕРБ в Бургас. В същото време той е в журито на състезанието “България търси талант”, чието излъчване започна в неделя (28 февруари).

Новият сезон на формата ще се излъчва по време на цялата предизборна кампания. Което означава, че всяка неделя вечер Дилов-син ще бъде в национален ефир в най-гледаното телевизионно време.

От bTV изпратиха официално становище до Свободна Европа, от което става ясно, че водачът на листата на ГЕРБ в Бургас остава в журито на шоуто, но медията “ще вземе всички мерки да гарантира, че “България търси талант” няма да съдържа политическа подкрепа или послания”.

“Като политически кандидат, той ще бъде изключен от бъдещите промоционални и ПР активности, свързани с “България търси талант“, съобщават от телевизията.

Дилов-син е трябвало да бъде гост-коментатор в сутрешното магазинно предаване на bTV “Преди обед” в настоящата седмицата между 1 и 5 март. В последния момент обаче е бил свален от ефир, стана ясно от становището.

Епизодите на “България търси талант” обаче ще бъдат излъчени, защото “са записани преди да стане ясно неговото [на Любен Дилов-син] участие в предизборната кампания”.

ЦИК: Ако не агитира за себе си, няма проблем

Според Централната избирателна комисия (ЦИК) няма пречка Дилов-син да бъде едновременно кандидат за депутат и жури в предаването, стига да не агитира.

“В Изборния кодекс няма изричен текст, който да забранява на дадена личност да се появява в ефир в друго качество, различно от това на водач на листа. Ако агитира за себе си или срещу някого, то тогава е забранено. Но ако не прави политически коментари – законът не му забранява да е едновременно жури в шоу и кандидат-депутат”, каза пред Свободна Европа говорителят на ЦИК Таня Цанева.

На този фон в сходни ситуации други телевизии са вземали доста по-сурови мерки. През 2017 г. БНТ свали от програмата си филма “Потъването на Созопол”, тъй като в него участва музикантът Васил Гюров. По това време Гюров е кандидат-депутат от "Да, България".

През 2011 г. пък именно bTV отложи началото на сериала "Стъклен дом", тъй като той съвпада с президентската кампания, в която актьорът Стефан Данаилов беше кандидат-вицепрезидент на кандидата на БСП Ивайло Калфин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG