Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция разреши ваксината на AstraZeneca и за хора над 65 години


Правителството на Франция обяви, че вече ще ваксинира възрастните хора и тези с придружаващи заболявания с препарата на AstraZeneca.

"Хората със съпътстващи заболявания могат да бъдат ваксинирани с AstraZeneca, включително и тези на възраст между 65 и 74 години", каза министърът на здравеопазването, цитиран от Би Би Си.

Миналия месец Франция одобри ваксината за употреба само за пациенти на възраст до 65 години заради недостатъчни данни от изследвания. По-късно проучвания показаха, че препаратът има висока ефективност и сред по-възрастните.

Разработената от Оксфордския университет и компанията AstraZeneca ваксина се използва масово във Великобритания, а няколко страни от Европейския съюз ограничават употребата й до 65-годишни пациенти. Германия е сред тези страни.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) одобри ваксината за всички възрасти, но всяка държава сама решава как да я употребява. Досега ЕАЛ е одобрила три ваксини - на Pfizer, Moderna и AstraZeneca. И трите се поставят вече в България.

Министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран каза, че хора със съпътстващи заболявания - като например високо кръвно налягане или диабет - могат да бъдат ваксинирани с AstraZeneca от личните си лекари, в болниците, а "до няколко дни" и в аптеките.

От тази възможност ще могат да се възползват хората над 50 години, включително и тези между 65 и 75 години. По-възрастните получават от ваксините на Pfizer или Moderna.

През януари френският президент Еманюел Макрон каза, че ваксината на AstraZeneca е "почти неефективна". След заседанието на Европейския съвет в петък той каза, че "ако трябва да се ваксинирам с тази ваксина, ще го направя".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG